Portugal er et land med en rik og variert vinhistorie. En av landets mest unike og forfriskende vinstiler er Vinho Verde. Fritt oversatt til «grønn vin» .

Vinho Verde produseres i provinsen Minho, som ligger nordvest i Portugal. Regionens kjølige og regnfulle klima, påvirket av Atlanterhavet, gir ideelle forhold for dyrking av druene som gir denne vinen en særegen karakter. De frodige grønne landskapene og fruktbare jordene bidrar til Vinho Verdes friske og rene profil.

Det som skiller Vinho Verde fra andre viner, er dens ungdommelige og perlende natur. Den blir vanligvis konsumert mens den er ung, innen ett til to år etter produksjon. Dette gjør den til et ideelt valg for de som ønsker en lett og sprudlende vin å nyte en varm sommerdag. Og at vinen har et relativt alkoholinnhold, vanligvis rundt 9-11%, skader heller ikke.

Vinen lages på lokale druesorter, som Alvarinho, Loureiro og Trajadura. Alvarinho bidrar til vinens aromatiske kompleksitet, med hint av sitrusfrukter og tropiske frukter. Loureiro tilfører blomster- og urtaktige undertoner, mens Trajadura legger til en touch av syrlighet.

Vinho Verde finnes også i rosé- og røde varianter, selv om den hvite fortsatt er den mest populære. Den rosa Vinho Verde, kjent som Vinho Rosado, har smak av bær og rosa farge. Den røde Vinho Verde, eller Vinhão, har oftest en dyp rubinrød farge og har fruktig karakter.

Vinens naturlige syrlighet gjør den til et utmerket valg til sjømat, spesielt skalldyr og grillede fiskeretter. Dens friskhet passer også godt sammen med friske salater, grønnsaksretter og lette oster..

J.M. da Fonseca Twin Vines Vinho Verde 2022. Portugal, Minho, Vinho Verde. Pris kr. 124,90 Poeng 82/100 Importør: Einar A Engelstad AS

Loureio 70%, Alvarinho 30% . Lys, lys gul farge med et lite grønt skjær. Duft av grønne epler, sitrus og hint av urter. Frisk, fruktig  på smak. Balansert syre og sødme. Frisk ettersmak. Passer best til kos en varm sommerdag. Meget bra kjøp.

Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2021. Portugal, Minho, Vinho Verde. Pris kr. 195,- Poeng 86/100 Importør: Stenberg & Blom AS

Vinen har en fin lysegul farge med et lite grønt skjær. God duft av grønne epler, sitrus og hint av urter. Frisk, fruktig på smak. Godt balansert syre og sødme. God, frisk ettersmak. Passer glimrende til grillet fisk og reker. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.