Av Kristin Alsvik.

Den livlige og delikate østerrikeren Biokult Zweigelt Rosé er proppfull av blomster både i sinn og skinn, og sørger for sol i hjertet og sorgløs sommerstemning til alle anledninger som ber om et glass avkjølende rosévin.

Etter en lang vinter gjør ingenting så godt som når sola endelig skinner med full styrke og fridager kan nytes med nyklipt gress mellom tærne. Trangen etter rosafarget vin stiger gjerne proporsjonalt med kvikksølvet i termometeret på veggen, og Biokult Zweigelt Rosé går hånd i hånd med både stemningsfylte hagefester, lange festivalnetter og late sommerdager i parken. Her tar den med glede på seg rollen som den siste puslespillbiten som skaper det magiske sommerøyeblikket, og gir deg følelsen av at livet umulig kan bli bedre enn det er akkurat der og da.

En slurk Biokult Zweigelt Rosé føles som å sette tennene i saftig, solmoden frukt, og du kan nesten smake den solfylte østerrikske sommeren i glasset. Men den leskende vinen er ikke bare en deilig tørsteslukker på en varm sommerdag – den er også proppfull av friskhet som gjør den til en innertier sammen med fersk sjømat, bugnende salater og annen lettbeint sommermat.

Fra vinmarker som yrer av liv

Biokult består av et knippe økologisk sertifiserte vingårder som holder til på de solfylte steppene i Burgenland helt øst i Østerrike, mellom foten av Alpene i vest og den ungarske grensen i øst. Her summer, kvitrer og spirer det i vinmarkene, og grønt gress, ville urter og vakre blomster sørger for biologisk mangfold, noe som tiltrekker seg en rekke ulike nyttige insekter, meitemarker, mikroorganismer og gjærsopper.

I tillegg sås det spesielt utvalgte planter i vinmarkene. Ulike kløvervarianter styrker jorda og tilfører nitrogen, mens honningurtens lyseblå klokkeformede kronblader ikke bare har en dekorativ funksjon – planten bidrar også til god sirkulasjon i jorda.

– Økologiske viner er mer autentiske

Man kan nesten gjette seg til betydningen av navnet Biokult, selv uten et fnugg av tyskkunnskaper. Mens bio er en forkortelse for ”økologisk”, betyr kult det samme som på norsk.

BiB_BKND-RO– Kult-delen av navnet sier noe om hvor høyt vi setter den økologiske tilnærmingen – vi dyrker jorden, både bokstavelig talt og i overført betydning, forteller Angela Michlits fra Meinklang, som er ansvarlig for vinifikasjonen.

– Vi lever og ånder for å skape og opprettholde en sunn og levende jord. For å kunne lage ærlige viner er det viktig å ha respekt for og bli kjent med naturen. Bare på den måten kan vi bevare jorda og lage viner som faktisk smaker av stedet de kommer fra. Økologiske viner er derfor mer autentiske, ettersom man kommer nærmere vinens opprinnelse – druen og vinmarken. Det er nesten utrolig å se hvor gode resultater økologisk dyrking gir. Og det gir ikke minst helt andre arbeidsforhold for de som arbeider i vinmarkene.

For Biokult-gårdene er det å jobbe økologisk den eneste logiske måten å dyrke jorda på, og det brukes derfor ingen kjemiske sprøytemidler i vinmarkene.

– Jordbruk har mange steder blitt veldig industrielt, men jorda skal tross alt overleveres til fremtidige generasjoner. Det er derfor essensielt å beskytte jorda ved å unngå bruk av kjemikalier. Og i likhet med de som driver de andre Biokult-gårdene vil jeg gjerne vite hva jeg får i meg, forklarer Angela.

Dufter som en blomstereng

Som følge av omsorgen for den burgenlandske naturen er Biokult Zweigelt Rosé blitt som et speilbilde av det vakre landskapet i området, og dette illustreres også i det sommerlige designet på vinen, som viser det herlige summende livet mellom to vinranker i en økologisk dyrket vinmark.

Den lekne og livfulle boksen nærmest spretter ut av hylla på Vinmonopolet, og gjør seg like godt blant grønt gress i parken som på et fulldekket middagsbord på terrassen, både i og utenfor glasset.

I Biokult Zweigelt Rosé er blomster et gjennomgående element både i innpakning og innhold. Ikke bare kommer druene fra vinmarker som bugner av fargerike vekster – vinen dufter også som en blomstereng (i en frukthage), og passer med andre ord perfekt til deg som planlegger å ligge strekk ut i grønne enger eller slappe av i en blomstrende hage i sommer.

Drue med kultstatus

Insel - AngelaZweigelt-druen er en krysning av de lokale østerrikske druene blaufränkisch og st. laurent, og har de siste årene nærmest fått kultstatus. I Biokults rosé får druen virkelig utfolde seg og demonstrere hvordan den har blitt tildelt det beste fra sine forfedre, med jordbær og krydrede toner fra blaufränkisch-delen av familien, supplert med st. laurents kjølige eleganse.

Vinens flotte farge kommer fra drueskallene – det er her fargestoffene sitter. Etter at druene er skånsomt presset er skallene i kontakt med mosten bare akkurat lenge nok til at vinen blir farget vakkert lyserosa. Deretter fjernes drueskallene, og mosten behandles videre som en hvitvin.

Østerrike har de siste årene blitt stadig mer kjent for tørre roséviner av svært høy kvalitet. Dette er Biokult Zweigelt Rosé et strålende eksempel på, med sin leskende friskhet som balanseres av deilig fruktsødme. Fravær av kjemiske tilsetningsstoffer sørger for helt rene og naturlige sommerdråper som er nesten umulige å mislike, og som de aller fleste vil sette pris på, uansett bakgrunn.

Aromatisk og smakfull

Vinen er lys skarlagensrosa med sølvskjær og et hint av fiolett, og har en mild og sval duft av fullmodne jordbær, sødmefull vannmelon, hvite blomster, søte sitroner og kiwi, med mineralske toner og et streif av urter og pepper. Vinen er slank, saftig og harmonisk med en ren, delikat og sjarmerende bærfrukt, leskende friskhet, flott struktur og en lang og mineralsk avslutning med et snev av friske tranebær og sitronskall.

Biokult Rosé Zweigelt er en aromatisk og smakfull rosé med en strålende friskhet som gjør den svært matvennlig og allsidig – ikke minst til det meste vi liker å spise om sommeren. Den har friskheten til en hvitvin, samtidig som den har noe av fastheten man finner i rødvin. Det gjør den til en ideell makker når man er usikker på hvilken farge man skal velge på vinen man skal servere. ”Rosa vin til rosa mat” er en klassiker, og også Biokults variant er perfekt til for eksempel nyfisket fjellørret, hummer og aïoli, ferske reker og alle typer sushi og sashimi.

BKND_ROKoldtbord, grill og andre sommersysler

Biokult Zweigelt Rosé er også et ypperlig valg om du skal servere koldtbord eller tapas med mange ulike retter, som for eksempel kjøttboller i tomatsaus, fjøler med spekeskinke, roastbeef, salami og pølser, overdådige ostefat med både harde og myke oster, samt skåler med oliven, asparges og grønne bønner.

Når du serverer en rekke ulike retter samtidig vil en rosévin ofte være et bedre valg enn både rødvin og hvitvin.

Vinen er også herlig til antipasti som carpaccio eller caprese, bugnende sommersalater, sandwicher, moules frites, smaksrike paellaer, bacalao og kremete fiskesupper, pastaretter med pesto eller fløtesaus, samt det du måtte ha lyst til å slenge på grillen av havets frukter, lysere kjøtt og middelhavsgrønnsaker, gjerne toppet med litt urter, hvitløk og en god olivenolje. Vinen fungerer også fint sammen en saftig burger med pulled pork og bakt potet, eller litt lett krydret thaimat.

Biokult Zweigelt Rosé passer selvsagt også helt utmerket på egenhånd, akkurat der du måtte befinne deg i sommer, det være seg hjemme på terrassen en lys tropenatt, i dirrende sommerluft i parken, under en parasoll i strandkanten eller på et svaberg til lyden av dempede bølgeskvulp.

Biokult Zweigelt Rosé 2014 er tilgjengelig i kategori 3 på Vinmonopolet til en pris på 289,90 kroner for en boks på 2,25 liter (dvs. tre flasker). Vinen fås også på flaske i bestillingsutvalget til 126 kroner.

Visste du at…

  • Det har blitt laget vin i Østerrike i over 2700 år
  • Østerrike er et lite vinland – det lages dobbelt så mye vin bare i Bordeaux som i hele Østerrike til sammen
  • Zweigelt-druen ble utviklet av den østerrikske biologen Fritz Zweigelt i 1922
  • Druen oppnådde raskt høy popularitet, og i tillegg til å være Østerrikes mest dyrkede, har den også gjort stor suksess i flere andre land, deriblant Canada

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.