Jeg tror det er bare i Norge og Danmark man har en fridag på skjærtorsdag.

Skjærtorsdag feires siste torsdag før påske. Den tidligste datoen for skjærtorsdag er 19. mars og den seneste er 22. april. Egentlig var det en festdag og godt dokumentert fra 300-tallet, og var da allerede en gammel tradisjon. I Jerusalem feiret man denne dagen to messer, en i kirkene for å markere slutten på fastetiden, og en på Golgata. I Roma ble den fram til 600-tallet feiret som markering av slutten på fastetiden, men i løpet av det århundret ble den omtolket til å hovedsakelig være en fest for innstiftelsen av nattverden.

Sverige

I Sverige har det siden tidlig på 1800-tallet vært tradisjon med påskkärringar. Ifølge folketroen var påskekjerringer hekser som fløy på koster til møte med djevelen på Blåkulla natta før skjærtorsdag. I Sverige har det derfor vært vanlig at gutter og jenter går påskekjerring på skjærtorsdag. Da kler barna seg ut som påskekjerringer med skjørt, forkle og skaut, kanskje også kaffekjele, og går fra dør til dør med små kort dekorert med tegninger, som de får godteri for.

Norge

I Norge var vi litt mer opphengt på det med å avsløre hekser, så i 1790 ble følgende i «norske svarteboksråd» gitt for å avsløre hekseriet. Man skulle  skjærtorsdag morgen, selvfølgelig før soloppgang, ta en bit av likkisten til en som er gravlagt en skjærtorsdag. Ta med biten i kirken uten at noen vet det, med et lite hull i. Når presten skifter preken, kan man se på folk gjennom hullet. De som er hekser, blir da avslørt av et horn som kommer til syne i pannen på dem. Jeg vet ikke om noen ble avslørt. Men siden det er en festdag og man feirer slutten på fasten, så synes jeg det er viktig med bra vin til festmåltidet. I år så blir det en vin fra California og vinhuset Birichino, grunnlagt 2008l av Alex Krause og John Locke. De lager «Saint Georges» med druer fra tre forskjellige vinmarker. Primært kommer druene fra Besson Vineyard som ligger rett nedenfor Santa Cruz Mountains. Det er også en liten andel druer fra 3 vinmarker i the Gabilan Range.  Vinstokkene er gamle, noen av dem over 100 år gamle.

Birichino Saint Georges Pinot Noir. USA, California, Central Coast. Pris kr. 379,90 Poeng 92/100 Importør: Social Wines As

Pinot Noir. Fin mørkerød farge. Kirsebær på duft med litt blomster og en anelse krydder. Meget bra munnfølelse, frisk og fruktig på smak. Perfekt balansert og en meget bra tannin. Riktig god ettersmak. En vin som passer påske og kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.