Pinnekjøtt er noe jeg personlig spiser annen juledag. Hvorfor vet jeg ikke riktig, men jeg har gjort det i et utall år, så… det er vel bare sånn.

Så hva drikker man til pinnekjøtt? Klassiker er jo selvfølgelig øl og akevitt. Men de seneste årene har jeg byttet til oransjevin eller aller helst en tysk riesling med litt sødme.

Hvorfor? Pinnekjøtt er en salt og smaksrik rett. Kålrabbimosen tilfører litt sødme som balanserer ut saltet noe, og gjør retten mykere både i konsistens og smak. Kjøttet har vært tørket og har derfor konsentrert aroma av speket kjøtt.

Oransjevinen jeg har smakt til pinnekjøtt kommer fra Georgia

Wine Thieves Rkatsiteli Dry Amber Wine 2020. Georgia, Kakheti. Pris kr. 194,90 Poeng: 87/100 Importør: Real Vin AS

Drua er Rkatsiteli. Fin oransjegul farge. Duft av tørka frukt, honning, sitrus med hint av fersken og krydder. Fyldig med en lekker fruktighet på smak. Lever opp til duften med frisk sitrus. Bra syre som fungerer fint sammen med pinnekjøttet. Meget god ettersmak. Meget bra kjøp.

Som den riesling nerden jeg er, så er jeg vel tett på å så «ja takk» til de fleste tyske rieslinger. Men den jeg valgte til pinnekjøtt, har jeg skrevet om en rekke ganger.

Maximin Grünhaus Bruderberg Kabinett Riesling 2021. Tyskland, Mosel.  Pris kr. 315,90 Poeng 92/100 Importør: Plus Vini AS

Drua er som navnet sier, Riesling. Lys gul med et grønt skjær. Meget bra duft av sitrus og fersken. Veldig god fruktig fylde. Samme frukt som i duften. Perfekt syre som balanserer sødmen. En meget god ettersmak. Passet veldig bra til pinnekjøttet mitt. Kan også brukes som julegave da den trygt kan spares de neste 12-13 årene. Meget bra kjøp!

Jeg har ikke smakt rødvin sammen med pinnekjøtt. Men polet anbefaler Zinfandel fra California eller bra utviklet bordeauxvin. De sistnevnte bruker å ha en litt stiv pris.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.