Lam er en tradisjon i påsken. Egentlig er det vel litt ironisk, siden lam slaktes på høsten.

Mange tror at vi spiser lam i påsken for at det er en religiøs tradisjon. Men det er det ikke. Greit nok at Gud i 2. mosebok påla jødene å ofre lam før utvandringen fra Egypt og at tradisjonen skulle holdes ved lag i all evighet. Men her i Norge kom tradisjonen med påskelammet etter en massiv reklamekampanje da det fantes et enormt lager med lam og sau. Og det er vel egentlig helt ok, for lam er godt det. Mye bedre enn den gamle norske tradisjonen med blodpudding og salt sild.

 Hva drikker vi til påskelammet?

I dag ser vi på vin og da vin som danser soldans sammen med lammekjøttet. Tradisjonelt så sier vi at vin med fatpreg går godt sammen med lammekjøtt. Så det vanligste valget er Bordeaux eller en Rioja. Og da aller helst vin som har fått lagre en periode. Vin som har mistet noe fruktighet og fått frem nyansene fra fatlagringen og modningen.

Snakker vi hvitvin, så foretrekker jeg enten tyske eller Østeriske viner. Jeg vet at man egentlig anbefaler for eksempel viner som chenin blanc fra Loire eller fatlagret Sauvignon Blanc. Personlig liker jeg friskheten og til dels fedmen i riesling og veltiner og som jeg synes går veldig bra sammen med lam og tilbehør.

Noen forslag.

Rødvin.

Ch. Saint-Pierre de Corbian 2014. Frankrike, Bordeaux, St. Estèphe. Pris kr. 349,90 Poeng 92/10

Foruten om at det er en ok vin til lam, så får man veldig mye Bordeaux for pengene her. Druene er Petit Verdot 5%, Cabernet Sauvignon 48%, Merlot 47%. Dyp rød farge. Duftene har solbær og noe plomme og fat. Smaken er fyldig med en virkelig bra munnfølelse. Perfekt syre og sødme. Mild tannin. En lang ettersmak. Løp og kjøp.

Faustino I Gran Reserva 2005 Spania, Rioja. Pris kr. 229,90 Poeng 90/100

En mørkrød farge. Nydelig duft av mørke bær, eik og tørka frukt. Med andre ord, en god gammeldags Rioja duft. Smaken er fyldig, rund og med en nesten perfekt balanse. Samme mørke bærene som i duften. En nydelig, lang ettersmak som gjerne kunne vart for evig. Men det gjør den selvfølgelig ikke. En vin som passer til lam fra grillen eller en god lammegryte. En ekte løp og kjøp vin. Og kjøp gjerne to og spar den ene flasken i de neste ti, femten årene.

Marqués de Vitoria Gran Reserva 2008. Spania, Rioja. Pris kr. 229,90. Poeng 89/100

Laget på Tempranillo. Fin mørkerød farge. En flott duft av mørke bær, krydder, lær og fat. EN klassisk duft. Smaken har en god fylde og lever virkelig bra opp til duften. God balanse. Mild tannin. En lang og god ettersmak. Meget fra kjøp.

Ch. Du Seuil 2015. Frankrike, Bordeaux, Graves. Pris kr. 210,- Poeng 88/100

Her er det virkelig mye Bordeaux for pengene. Druene er Merlot 40%, Cabernet Sauvignon 60%. Flott bordeauxrød farge. En fin duft av solbær litt svisker og noe krydder. Smaken er frisk, fyldig og lever fint opp til duften. Veldig bra balanse. En veldig elegant ettersmak. En Bordeaux man bør løpe og kjøpe!!

Hvitvin.

Sohm & Kracher Alte Reben Grüner Veltliner 2013. Østerrike, Niederösterreich. Pris kr. 229,90 Poeng 89/100.

Som navnet sier er den laget på hundreprosent Grüner Veltliner. Vakker strågul farge, en litt dempet elegant duft av eple, urter og en anelse fat. Smaken er fyldig med en fin friskhet. Konsentrert smak med en perfekt syre og sødme. Lang ettersmak. Mektig bra alternativ til påskelammet.

Landgraf Saulheimer Schlossberg Riesling Trocken 2015. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 229,90 Poeng 88/100

Drua er riesling og fargen er gul med grønt skjær. En klassisk duft av sitrus, vinbergsfersken og hint av blomster. En fantastisk fylde, frisk og tett på den perfekte balanse. En lang, frisk ettersmak. En vin som danser perfekt sammen med påskelammet og sola. Meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.