Det ble smakt utrolig mye bra vin i 2016. Akkurat som det ble smakt en del mindre bra viner.

Men hvorfor dvele ved det mediokre når man har fått lov å smake så mye fantastisk vin? Årets kavalkade, består av vin med 92 poeng eller mer.

Hvitvin.

Vi begynner med de hvite. Her er det Tyskland som dominerer. En av grunnen til det, er den store VDP smakingen med GG viner som ble holdt i Wiesbaden. Jeg har tatt med de produsentene som kan kjøpes på Vinmonopolet.

Wittmann Westhofen Kirchspiel Riesling trocken Grosses Gewächs 2015. Tyskland, Rheinhessen. 95 poeng.

Gulgrønn på fargen. Fin duft av pære, sitrus og en anelse blomst. Smaken er frisk fruktig. Veldig konsentrert med en prefekt syre og sødme. Lang, frisk ettersmak. En vin som kommer til å utvikle seg og leve lenge.

Weingut Dönnhoff Dellchen Riesling Trocken GG 2015. Tyskland Nahe. 94 poeng.

Her er det både aprikos og sjasmin på duften. Noe sitrus og en lett fruktig smak. Men så begynner moroa. For vinen er som en løk med lag på lag av opplevelser og smak. Og alt ender i en etterklang som er en Martin gitar verdig.

Gunderloch Pettenthal Riesling GG 2015. Tyskland, Rheinhessen. 94 poeng.

En fremragende vin, med en nydelig dempet floral duft og litt fersken. Smaken var like elegant som duften med en slank og frisk undertone. Perfekt syre og sødme samt en ettersmak som nok er den beste jeg har smakt på det jeg huske.

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner trocken GG 2015, Tyskland Franken. 92 poeng

Gulgrønn på fargen, vakker duft av fersken, epler og blomst, var en sjelden god opplevelse. Med sin perfekte balanse og lange ettersmak, så er dette noe som lover godt for ettertiden.

Domdechant Werner Kirchenstück Riesling Trocken GG 2015 Tyskland Rheingau. 93 poeng

Gulgrønn på farge. Og her var det aprikos og vinbergfersken. Fantastisk balanse mellom syre og sødme. Ettersmak som kunne gå til evigheten. En klassiker og en sann fryd.

Dog Point Chardonnay 2014, New Zealand, Marlborough 92 poeng.

Gul med streif av grønt på fargen. Nydelig duft av sitrus, eikefat og hint av eple. Smaken er fantastisk. Her er det en god fylde, bra smak av frukt og en perfekt syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer glimrende til kos men også til for eksempel kylling. Meget bra kjøp.

Dog Point Section 94 2014 New Zealand, Marlborough 91 poeng.

Gylden grønn på fargen. Lekker duft av sitrus, gule epler, eikefat og hint av blomster. Smaken er konsentrert, fyldig med riktig bra munnfølelse. Samme frukt som i duften og en riktig bra balansert syre og sødme. Lang og nydelig ettersmak. Passer glimrende sammen med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Rødvin.

Rødvinene er en geografisk landhandel. Felles for vinene er at de holder 92 poeng eller mer og er noen fantastiske viner. Kanskje skulle jeg tatt med flere av 90 poeng vinene som jeg har smakt i løpet av året. Som regel er det nyanseforskjeller mellom en vin på 91 poeng og 92 poeng.  Men… skal man være konsekvent, så skal man.

Lapierre Beaujolais Morgon 2015 Frankrike, Burgund, Beaujolais 92 poeng.

Denne var jeg så heldig å smake lett avkjølt. Sånn cirka 16 grader. Og hvilken opplevelse. Fargen er klar rød. Nydelige duft av røde bær og sommerblomster. Smaken er frisk og fruktig med elegant syre og et aldri så lite hint av urter. Fin saftig ettersmak. Perfekt til fisk. Her det utrolig mye vin for pengene. Løp og kjøp.

Matassa Cuvee Romanissa 2014. Frankrike, Languedoc-Roussillon, Côtes Catalanes 92 poeng

Om 2012 årgangen var formidabel, så er 2014 årgangen om mulig ennå bedre. Rubinrød på fargen, utrolig god duft av røde bær, moreller og hint av blomster. Smaken er ren, saftig og fruktig. Perfekt balanse mellom syre og sødme. Bra tannin. En lang og nydelig ettersmak. Slå dere sammen to tre stykker og få en fantastisk vinopplevelse.

Matassa Rouge 2015. Frankrike, Languedoc-Roussillon, Côtes Catalanes 92 poeng

Fargen er mørke rød, fantastisk duft av mørke bær, frukt og en varm blomstereng. Smaken lever så sannelig opp til duften med sine mørke bær, blomster og nydelige fruktighet. En lang og god fruktighet. Passer glimrende til lam og vilt. Et ekte løp og kjøp vin.

Amarone Della Valpolicella DOC Classico 2009. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella 92 poeng.

Klassisk Amarone. Men mer nyansert enn mange av de macho amaronene som er på markedet. Fargen er vakker mørkerød, duften har rått kjøtt, uten at det er negativt av den grunn. Her er det mørke bær og hint av urter og sjokolade. Smaken er kraftfull med en virkelig god munnfølelse. En vin som virkelige lever opp til duften med sine mørke bær, urter og sjokolade. Fin tannin og en virkelig balansert syre og sødme. En lang og fin ettersmak. Passer perfekt til storvilt eller som kos sammen med venner. Selv om prisen er høy, så er den verd vært øre. Et meget bra kjøp.

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2013. USA, California, Santa Barbara 92 poeng.

Vakker dyprød farge. På duften finner man moden rød frukt, hint av blomster og urter og noe som jeg ikke helt klarer å gripe tak i men som dufter godt. God fylde på smaken, elegant frukt og en riktig god balanse mellom syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer fint sammen med lyst kjøtt eller lam. Om jeg skal si noe negativt, og det skal jeg jo, så skulle jeg ønske jeg hadde hatt en flaske til. Et ekte løp og kjøp vin.

Antoniolo Gattinara 2010 Italia, Piemonte, Gattinara 92 poeng.

En dyp rubinrød farge. Lekker duft av røde bær, blomster, urter og hint av fat som aldri blir for dominerende i duften. Elegant smak med røde bær, perfekt balanse mellom syre og sødme. Nydelig munnfølelse og med fine tanniner. En lang ettersmak som er tett på det perfekte. Denne vinen vil passe virkelig bra sammen med lam men også noe storfe. Aller best sammen med noen gode venner og diskusjon. På tross av prisen, dette er et meget godt kjøp.  En vin som passer fint i en vinsamling de neste tre- fem årene.

Occhipinti Siccagno Nero d’Avola 2013 Italia Sicilia 92 poeng.

Fargen er medium rød med en god duft av røde bær, kirsebær og en anelse krydder. Smaken er kraftig med fin frukt flott munnfølelse. En tett på perfekt syre og en lang og nydelig ettersmak. En vin til nytelse og en vin som jeg mener vil gå glimrende sammen med lam og lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Mullineux Syrah 2013 Sør-Afrika, Coastal Region, Swartland 92 poeng.

Dette er kanskje noe av det beste jeg har smakt av Sørafrikansk vin. Den er tett på det rødblå på fargen. En herlig, duft av mørke bær, krydder, fat og hint av eksotisk blomst. Smaken har en lekker munnfølelse, med bjørnebær og hint av krydder. En perfekt balanse. Lang og god ettersmak som man håper aldri skal ta slutt. Men, det gjør det jo. Perfekt til lam eller vilt. Meget bra kjøp.

Ruggabellus Archaeus 2014 Australia, South Australia, Barossa Valley 92 Poeng

Fin klar rød farge. Lekker duft av bjørnebær og en anelse krydder. En fantastisk, rund og fyldig smak med god frukt. Tett på den perfekte balanse med en fin tannin. Lang og god ettersmak. En vin som passer glimrende til lam og vilt. Løp og kjøp vin.

Ruggabellus Timaeus 2013 Australia, South Australia, Barossa Valley 92 poeng

Lys, ungdommelig rødfarge. God duft av mørke bær, litt blomst og kan man si duft av naturvin? Smaken er både frisk og bløt. Her finner man både mørke bær og frukt. En perfekt balanse. En lang og meget god ettersmak. Passer glimrende sammen med lam. Løp og kjøp vin.

Graillot Crozes-Hermitage La Guiraude 2013 Frankrike, Rhône Nord, Crozes Hermitage 92 poeng.

Mørke rød på fargen. Fantastisk duft av mørke bær som bjørnebær og moreller. Hint av krydder. Smaken er fruktig med den lille råskapen man kan finne i Syrah. Perfekt balanse mellom syre og sødme. Bra tannin. En lang og god ettersmak. En vin som går perfekt sammen med vilt. På tross av pris så er vinen verd vært øre.

I morgen, en kavalkade over de beste musserende vinene, rosevin og ikke minst vin på Bag in Box.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.