Vidars Biff Carlton og Frydenlund fatøl.

biffJeg vet ikke om Carlton i Lillestrøm eksisterer lenger. Men, jeg tviler på at et godt innrøkt lokale med gulhvite vegger og med grønne duker på bordene overlever i disse fancy cafeetider.

På Carlton serverte man Frydenlund øl i glass, ikke halvlitere eller 40 cl. Nei, glass på 33 cl. Og man hadde biff med løk, mengder med bernaisesaus, fet løk og hele, stekte. små champignoner. Champignoner var små på den tiden, for de store var visst nok ikke gode og slettes ikke bra å spise. Og av til savner jeg Carlton biffen. Derfor har jeg laget min egen variant.

Vidars biff Carlton med løk og røstipoteter.

Jeg foretrekker entrecôte. Entrecôten er blant de fem møreste delene på storfe. Og med god marmorering og fettfordeling er dette et saftig og ekstra smakfullt stykke biff. Og det synes jeg min Biff Carlton fortjener.

Ingredienser til fire personer.
 • 800 gr entrecôte
 • 4 s olje
 • 80 gr smør
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 kvast timian
 • 1 stor gul løk
 • 200g små champignoner
Røstipoteter
 • 7 stk poteter store
 • 0,5 stk løk
 • 2 ss olje
 • 1 s smør
 • salt og pepper

Så nå er det bare sette på Miles Davis Tutu og gå i gang. Husk at biffen skal være romtemperert, så legg dem på et fat til du er klar til å steke dem. Men, først går vi i gang med alt det andre. Skrell potetene, riv dem grovt og press ut overflødig væske. Vend inn salt og pepper og finhakket løk og form til en flat kake. Nå stiller du dem til side. Så skreller du løken og skjærer den i tynne fine skiver. Rens champignonene.

Så er det tid til å skape underverker.  Begynn med å blansjere løken vakkert gyllen. I gamledager hadde vi litt sukker i for å få den riktige fargen. Men det er er langt fra nødvendig, Så stiller du løken til side. Neste punkt på programmet er potetene. Varm olje og smør i en stekepanne, legg i potetkaken og stek på middels varme til den har fått en fin og gyllen stekeskorpe.

Løsne potetkaken med en stekespade, legg et lokk over og vend kaken over på lokket. La den skli ned i pannen igjen og stek den andre siden. Den kan eventuelt stekes ferdig i ovnen på 180 grader. Normalt er det hva jeg vil gjøre, da vi nå skal igang med biffen og vil ha varm røstipotet til.

Tid for biffen. Om du har, bruke en tjukkbunnet stekepanne. Krydre biffene med salt og pepper. Jeg vil helst bruke flaksalt da det gir finere stekeyte. Ha olje i en varm stekepanne, legg i biffene og brun dem godt på begge sider slik at de får steke skorpe. Husk nå på å ikke ha for mange biffer i panna på en gang.

Skru ned varmen. Ha i smør, knust hvitløk og timian. Øs stekesmøret over biffene jevnlig og la dem ligge og «kose» seg ismøret til de er stekt slik du vil ha dem. Legg biffen på et fat og

la dem  hvile i minst 5 minutter før servering. På den tiden når du å svitsje soppen i steke fettet så de blir lett gyllene. Så er det bare å legge vakkert opp.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Nostalgi sier Frydenlund Fatøl. Men, en god bayer passer også glimrende til.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.