Familiebedriften Meinklang kultiverer 70 hektar biodynamisk vinmark ved den lille landsbyen Pamhagen i solfylte Burgenland, helt øst i Østerrike.

Meinklang er den vingården i Østerrike som har den mest holistiske tilnærmingen til vinproduksjon og drift av egen gård. I tillegg til vin dyrkes korn, frukt og grønnsaker – og det lages kjøttprodukter fra svin og storfe. Gjødsel fra de 800 anguskyrne på gården fullfører den biodynamiske sirkelen.

Økologisk landbruk.

Meinklang har en total størrelse på 1500 hektar. Og på de 70 hektarene som brukes til vinproduksjon er like mye plantet med hvite som med røde druer. Det unge ekteparet Angela og Werner Michlits har ansvar for vinproduksjonen på gården. Werners foreldre og to brødre tar seg av oppdrett av storfe og svin, i tillegg til dyrking av korn, epler, mais og solsikker. Gården drives i dag i fullstendig harmoni med naturens syklus, og alt produsert på biodynamisk vis.

Da Werners foreldre tok over gården på begynnelsen av 1990-tallet la de om til økologisk jordbruk. Familien Michlits har jobbet naturlig og med blandingsjordbruk, hvor man både dyrker planter og holder husdyr, i flere generasjoner. I dag er vingården både økologisk og biodynamisk sertifisert. Siden 2004 har vinene også vært helt veganske.

Tidligere var vinproduksjon som regel kun en del av driften på en gård, og vindruer ble dyrket side om side med andre planter. I dag drives de fleste vingårder derimot som regel monokulturelt. Hvilket innebærer at andre planter og dyr må vike når vinstokker plantes på hele jordbruksarealet. Hos Meinklang tråkker imidlertid fortsatt okser, hester, griser og sauer i vinmarkene. Og mellom radene av vinstokker gror det planter som kløver og vikker, gress og urter, som tiltrekker seg insekter og mikroorganismer. Dette skaper biologisk mangfold, og gjør at hver vinmark får sitt eget lille økosystem.

Både dyrene og plantene beskytter vinstokkene mot sykdommer, og gjør kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler overflødige. Blandingsjordbruk gir dessuten Meinklang flere bein å stå på. Om avlingene skulle svikte et år, sørger dyrene for at de alltid har noe å leve av. Meinklang etablerte nylig også insekthoteller i vinmarkene og frukthagene for å øke bestanden av områdets ville bier, som er helt vesentlig for pollineringen av plantene.

Kua – et fruktbarhetssymbol

Midtpunktet på gården er utvilsomt de 800 fredelige, godlynte anguskyrne, som gjør det mulig for familien å jobbe 100 prosent bærekraftig. For Meinklang er kua et fruktbarhetssymbol – det er med kyrnes gjødsel de lager den næringsrike komposten de bruker i åkrene og vinmarkene. Det var dermed nesten en selvfølge å ha en ku som fokuspunkt i Meinklang-designet. Og vinene har fått etiketter med ulike farger basert på hva Werner og Angela syntes at representerte vinens karakter på en best mulig måte.

Meinklang holder til i den lille landsbyen Pamhagen sør i Seewinkel i regionen Neusiedlersee helt øst i Østerrike, like ved grensen til Ungarn. Gården ligger litt for seg selv i det gresskledde steppelandskapet på østsiden av den UNESCO-fredede innsjøen Neusiedlersee i Burgenland, én mil fra den store sivdekte nasjonalparken. Her er det mer enn 2000 soltimer i året, noe som er ideelt om man vil ha perfekt modne druer, og vinmarkene ligger strødd mellom små innsjøer og vidstrakte åkre.

Jordsmonnet er nokså steinete, og består de fleste steder av en blanding av sand og løss. Lange sommerdager med varm østavind og kjølige netter med vind fra fjellene i vest gir aromatiske druer med perfekt fysiologisk modning. Neusiedlersee og andre mindre innsjøer i området modererer det kontinentale klimaet. Men somrene er likevel svært varme og tørre. Noe som stresser vinplantene lett og dermed gir fyldige viner med intens frukt, høy konsentrasjon og tonnevis av personlighet.

I klang med naturen

“Meinklang” er sammensatt av de to tyske ordene mein og Klang, og navnet spiller på hvordan det unge Michlits-ekteparet lager viner som klinger i harmoni med naturen. Familien ser gården som en helhet, og følger nøye med på alt som skjer i naturen. Alle deler av gårdsdriften er gjensidig avhengige av hverandre, og til sammen utgjør de gårdens økosystem. For eksempel beiter dyrene på markene og gjødsler vinrankene, og i sin tur kommer så deres fôr fra produkter familien selv dyrker på gården.

Den biodynamiske filosofien gir et sunt jordsmonn og dermed sunne planter som er fulle av næringsstoffer. Samtidig sørger det for at avlingene begrenses på naturlig vis og følgelig eliminerer behovet for ”grønn innhøsting”. Dette gir druer med høyere konsentrasjon og kvalitet. Noe som igjen gir energiske og leskende viner som gjenspeiler druenes og regionens særpreg.

Viltvoksende planter mellom vinrankene sørger for konkurranse om vann og næringsstoffer. Dette stresser vinplantene lett og gjør at de må konsentrere seg om druemodning, noe som fører til at de produserer enda mer aromatiske druer.

Vinene lager seg selv

Meinklang plukker alle druer for hånd, og er alltid selektive med hva som får bli med videre i prosessen. Innhøstingstidspunktet avgjøres av hvordan druene smaker og hvor modne druesteinene er. Ikke av når de teknisk sett er modne.

I kjelleren er det Angela som har hovedansvaret. I vinifikasjonen har hun som mål å beskytte vinenes ærlige og unike naturlige særpreg – og det gjør hun ved å la vinene lage seg selv. Med minst mulig innblanding fra hennes side. Vinene fermenteres for eksempel kun med naturlige gjærstammer som finnes naturlig i kjelleren og i vinmarkene. Mosten avkjøles bare hvis det blir varmere enn 21 grader, og da kun ved hjelp av vann. Meinklang bruker ingen form for elektrisitet i selve vinifikasjonsprosessen.

Meinklang er kjent for sine 900 liter store eggeformede fermenteringstanker laget av sement, men bruker også ståltank og 5500 liter store gamle eikefat til fermentering og modning.

(Kilde: Non Dos.)

Meinklang Nacht 2018. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 298,-  Poeng 89/100

Drua er Pinot Noir. Flott mørkerød farge. Duft av kirsebær med hint av blomster og urter. Fin fylde på smak. Fruktig med en riktig godt balansert syre og sødme. Lever opp til duften. Meget god ettersmak med fin fruktighet. En vin som passer veldig bra sammen med lyst kjøtt. En ekte løp og kjøp vin.

Meinklang Naken Red 2018. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 155,- Poeng 87/100

Drua er St. Laurent. Fin, klar rød farge. Duft av skogsbær og små hint av krydder. Smaken har en god fylde, frisk med noe bær. Bra balansert syre og sødme. Meget god, tørr, ettersmak. Passer best til lyst kjøtt. Her er det mye vin for pengene. Løp og kjøp.

Meinklang Burgenland Red 2018. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 144,-  Poeng 86/100

Druene er Blaufränkisch 30%, St. Laurent 10%, Zweigelt 60% .Vinen er spontangjæret og ufiltrert. Disete rød farge. Duften har bær, urter og papir. God fylde, fruktig og bra balansert syre og sødme. En lang og god ettersmak. Passer glimrende til storfe og fredsommelige samtaler. Meget godt kjøp.

Vinene fra Meinklang kan oppleves på Julemessa i Tromsø den 9. november. Billetter finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.