Ukens vin er en Crémant fra det lille franske vindistriktet Jura.

På tross av at Jura har knapt en prosent av den franske vinproduksjonen, så har vinen blitt umåtelig populære de siste årene. Og det at man dyrker vin i Jura, er ingen nyhet. Den begynte med romernes erobring av området i år 58 f.kr. Omtrent 30 år senere var det allerede en markant dyrking av vin. Så i stedet for å importere viner fra Italia begynte, den første eksporten på dette tidspunktet. Iallfall om man skal tro skriftene til Plinius den yngre.

På begynnelsen av 1800 tallet, var det over 20.000 hektar med vinmarker i Jura. I dag er det knapt 1500 hektar igjen.  De fleste vinmarkene ligger i skråningen mellom Bressesletten og Jurafjellene på ca. 200 til 400 meters høyde. De lavtliggende områdene er leirholdige mens de som ligger høyre oppe er primært kalkstein. Klimaet i Jura kan være barskt, med iskalde vintre og kjølig sommer. Noe som får bøndene i område til å høste druene så sent som mulig. Gjerne i slutten av oktober. Mens de går rundt og frykter at frosten skal komme før druene er høstet.

Maison du Vigneron

Maison du Vigneron er en av de viktigste produsentene i Jura. De har jobbet iherdig for å bedre rykte til Jura. Og det med å lage vin av virkelig høy klasse. Og man kan trygt si at de sammen med en rekke andre produsenter har lyktes.

Marcel Cabelier Crémant du Jura Extra Brut 2012. Frankrike, Jura. Pris kr. 219,90 Poeng 89/100

Drua er Chardonnay. Strågul farge med et lite grønt skjær. Flotte bobler. Bra duft av sitrus og grønne epler med et hint av kjeks. En god fruktig smak med en bra fylde. Lever opp til duften med sine epler. Godt balansert syre og sødme. Lang ettersmak. Kosebobler. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.