Det var ikke munken Dom Perignon som «oppfant» musserende vin.

Den første musserende vinen ble fremstilt i 1531, av mun­ker som laget altervin. I et kloster i Sør-Frankrike op­pda­ge­t munkene at de kunne få vinen til å boble hvis de helte den på flasker tidligere enn de pleide.  Årsaken var at fermenteringen dermed fort­sat­te i flaskene og dannet bobler. Akkurat som Dom Perignon, slet munkene med dårlige flasker. Ofte eksplodere flaskene i klosterets vinkjeller – noe som fikk munkene til å døpe drikken “Djevelens Vin”.

På den andre siden av kanalen oppdaget den engelske naturforskeren Christopher Merret at han kunne starte enda en fermentering ved å blande sukker i vin som allerede var helt over på flasker. Kombinert med mer solide flasker gjorde dette at han fikk en mer kontrollert vinproduksjon. Men det tok mange år før man begynte å satse kommersielt på musserende vin. Man lo ganske godt av de som plantet druestokker for førti år siden og ville lage musserende vin i England. Men de seneste årene har det vært en formidabel utvikling av musserende vin. Det har blitt så bra at man i blant spekulerer på hvor vinen har blitt laget. Det største aberet når man snakker om engelsk musserende vin er prisen som kan være høy.

Gusbourne Brut Reserve 2014. England, Kent. Pris kr. 399,90 Poeng: 90/100

Bare for å si det først som sist, denne vinen er verd hver krone. Druene er Pinot Meunier 27%, Pinot Noir 55%, Chardonnay 18%. Lys gyllen farge. Herlig kremete bobler. Duft av epler, brødbakst og bitte litt gjær. Frisk, fruktig med en virkelig bra fylde på smak. Epler og sitrus. Meget bra balansert syre og sødme. God fruktig ettersmak. En vin som passer virkelig bra sammen med gode venner. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.