Ukens vin er en økologisk vin i pose. Avignonesi Toscana Rosso Organic 2019

0

Ukens vin kommer fra  Montepulciano i Italia. Området ligger ca 120 km syd for Firenze helt sør-øst i Toscanas og er en del av provinsen Siena. Vino Nobile di Montepulciano fikk DOCG status i 1980.

Avignonesi har sitt navn etter familien som grunnla vinhuset. Gården var en av Toscanas erketypiske produsenter av den gamle skolen. Men i 2009 kom den belgiske juristen Virginie Saverys. Og alt ble endret. Det første hun gjorde, var å halvere produksjonen, kjøpe opp mer vinmark og er med sine 200 hektar, dobbel så stor som da hun overtok. Hun lot vinmarkene blomstre med blomster og urter og resultatet var friske vinstokker og klokkeklare viner med en fantastisk karakter.

Avignonesi gikk fra å være erketypisk, til å bli et friskt pust og biokonvertitt av den nye tiden. Samtidig avlivet hun myten om at økologisk eller biodynamiske produsenter, bare er for små familiegårder og avsidesliggende vinbønder med mikroskopisk produksjon.

Beviset er i flasken

Motivasjonen bak de store endringene var å ta vare på miljøet men også å lage bedre vin. Selv om vinmarkene har økt, er produksjonen nær halvert. Avlingene er redusert og selekteringen av de modne druene er strengere. Dette gjør at bare sunne druer med modent tannin, frisk syrlighet og fersk frukt ender i den ferdige vinen. Noe som igjen gir renere viner, større konsentrasjon og bedre lagringspotensiale. Og den første egne vinen hun slapp, var 2010 årgangen. Og den hadde en helt egen karakter og gjorde stor suksess. Og den suksessen finner man også i ukens vin.

Avignonesi Toscana Rosso Organic 2019. Italia, Toscana. Pris kr. 289,90 (150cl) Poeng 88/100

Druen er Merlot 5%, Sangiovese 95%. Fin mørkerød farge. Duft av mørke kirsebær, plommer og hint av urter. Fruktig og god og med en meget bra fylde på smak. Samme bær og frukt som i duften.  Godt balansert syre og sødme. Fin tannin. En riktig lang og god ettersmak. En vin som passer til pasta og pizza. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.