Ukens vin kommer fra Toscana i Italia. Og er noe så sjeldent produsert av en belgisk jurist.

Da den belgiske juristen Virginie Saverys i 2009 kjøpte Avignonesi var det ikke uten en viss ærefrykt.

Selv om vinhuset var velrennomert og veldrevet, trengtes fornyelse. Så noe av det første hun gjorde, var å starte konvertering av vinmarkene til økologisk drift. Allerede i April 2011 ble det søkt om sertifisering. Men hun ønsket ikke å stoppe der. Virginie Saverys tror selv på Rudolf Steiners prinsipper. De gikk derfor direkte over til en strengere, naturlig praksis. Nærmere bestemt, et biodynamisk jordbruk.

Bio bare for små?

Siden 2009 har Avignonesi gradvis fått tak i mer vinmark og står i dag med 200 hektar, eller nær dobbelt så mye som ved overtagelsen. De er dermed ikke bare blant de største og mest velansette produsentene i Toscana, men er uten sidestykke den største til å gjøre en så omfattende omlegging av vinmarkene til bærekraftig og naturlig drift. Vinmarkene er frodige og sunne, de lager sin egen kompost av plante- og matrester. Mellom vinrankene vokser urter og blomster, som bidrar til økt biodiversitet både over og under jorden. Med dette gjør de samtidig myten om at økologisk eller biodynamiske produsenter bare er små familiegårder og avsidesliggende vinbønder med mikroskopisk produksjon, til skamme.

Motivasjonen bak de store endringene, er å ta vare på miljøet men også å lage bedre vin. Selv om vinmarksarealet er økt, er produksjonen nær halvert. Avlingene er redusert og selekteringen av de modne druene er strengere. Dette gjør at bare sunne druer med modne tanniner, frisk syrlighet og fersk frukt ender i den ferdige vinen. Noe som igjen gir renere viner, større konsentrasjon og bedre lagringspotensiale. Virginie jobber tett med vinmakerne for å finne en egen Avignonesistil som samtidig lar drue, vinmark og årgang skinne tydelig igjennom.

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2015. Italia, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano. Pris kr. 289,90 Poeng 89/100

Drua er Sangiovese. Fin rød farge med et lite brunt skjær. Duft av mørke bær, moreller og fat. Fyldig på smak med en rund og god fruktighet. Lever fint opp til duften med sine bær.Fin syre, bra balansert av en viss sødme. Meget bra tannin. Lang og god ettersmak. Glimrende vin til lam og vilt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.