Ukens vin er en portvin. Og ikke hvilken som helst portvin.

Taylor’s portvinhus har eksistert siden 1692. Huset ble grunnlagt av Job Bearsley og har helt siden den gangen vært et av de husene som har klart å bevare sine selvstendighet og særpreg. Huset drives i dag av Alistair Robertson, født i Oporto 1937. Etter utdannelse i England og tjenestegjøring i Scots Guards, møtte han sin hustru Gillyane Scoones, som har en elegant finger med i alt rundt og i Taylor´s. Da de overtok i 1970, så slet portvin stort sett over hele verden.

Late Bottled Vintage

Da Alistair Robertson oppfant Late Bottled Vintage (LBV) i 1970, vendte trenden. Men som alt annet nytt, så var det massiv motstand. For å si det mildt, var de fleste portvinshusene i Portugal skeptiske til hans idé om å produsere en portvin av en bestemt årgang. En årgang som ble klarnet og filtrert, sånn at man kunne servere vinen uten dekantering så snart den ble tappet. Og ikke minst, folk kunne nyte årgangsportvin på et mye tidligere tidspunkt. Taylor´s oppnådde dette ved å la vinen ligge lenger på fat enn en Vintage Port. Med andre ord “Late bottling”. Taylor’s Late Bottled Vintage ble lansert i 1970 med en årgang fra 1965. Diskusjonen om Alistair Robertson skulle få kalle det en portvin, sluttet brått da LBV ble en kjempe suksess og de ande portvinshusene diltet etter med sine egne versjoner.

Selv om LBV vinene deres er fantastiske, er det deres vintage port som jeg elsker.

Taylor’s Vintage Port 2016. Portugal, Porto. Pris kr. 880,- Poeng 95/100

Klassisk druekombinasjon med Tinta Barroca 20%, Touriga Nacional 20%, Touriga Franca 20%, Tinta Roriz 20%, Tinto Cão 20%. Fiolettrød farge. En ung frisk duft. Mørke plommer. Litt sitrus. Ung på smak, men med en fantastisk fylde, mørke kirsebær, fin frukt og en bra sødme. Ettersmaken er fin og fruktig. Kan brukes til ost, dessert og masser av kos.  Av og til er det riktig irriterende å bli eldre, for denne vinen ville jeg gjerne ha smakt om en 20- 30 år.  La den lagre i mange år og få en vin som kommer til å bli en legende. Bare en kommentar til denne vinen, fantastisk kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.