Øl er en velsignelse. Også som varmt drikke en kald vinternatt.

Når sludd, regn og blåst hyler utenfor vinduet, er det knapt noe som er bedre enn en varm øl. Her er et enkelt forslag.

 «Glühbier»

3 Liter mørkt øl. Gjerne bayer eller bokk.
100 g. Brunt sukker.
3 ss honning
6-8 nellikspiker
2 stjerneanis
3 kanelstenger
Dash sitronsaft etter smak
5 dl. Appelsinjuice

Begynn med å varme opp øl og honning. For all del, ikke la det koke. I følge tyskerne, så er den perfekte temperaturen cirka 60 grader og da løser også honning seg opp. Så har du alle krydderiene i, men ikke safta og lar det trekke i cirka 30 minutter. Etter det har du i saften/ juicen og lar det trekke i 20 minutter til. Og så er det bare å servere.

Heißer Hugo

En populær sak på de sveitsiske og tyske julemarkedene, er heißer Hugo. Eller varme Hugo på godt norsk. Veldig god og svært enkel og lage.

1 Flaske tørr hvitvin
7,5 cl honning
2 skiver sitron
et par blader av fersk mynte.

Dette er så enkelt at selv de med tommelen midt i hånden kan lage den. Hell flasken med vin i en gryte sammen med honning og sitron og varm det opp. Men, ikke la den koke. Så er det bare å helle moroa opp i tekopper, pynter med sitronskiver og mynte. Duften er herlig og den smaker veldig godt når vinden synger rundt hushjørnet.

Vi kommer ikke utenom Jegerte. Man behøver overhode ikke være jeger eller gå på jakt for å nyte denne.

Jegerte.

Ingredienser til fire personer.

3 poser Darjeeling te. Man kan selvfølgelig være mer avansert og lage den på løs te også.
4 dl tørr rødvin
½ appelsin
1 kanelstang
3 nellikspiker
Cirka 100 g brunt sukker
3 cl Rom
3 cl Kirsch

Begynn med å koke opp cirka 4 dl vann og la teen dra i 4 minutter før du fjerner posene. Vask appelsinen og skjær løvtynne skiver av skallet. Ikke få med det hvite. Så presser du resten av saften og har skall og saft i teen sammen med vinen og krydderiene. Ha i sukker og rør det hele forsiktig ut til sukret har løst seg opp. Som alltid, pass nå på at det ikke koker. Så er det bare å ha i rom og kirsch, sile og servere i tekopper. Om noen ønsker mer sukker, så er jo det fullt ut mulig.

En god russer.

Helt til slutt. Hot Russian. For oss som har sett filmen Anna Karenina med Greta Garbo i hovedrollen fra 1935, vet jo hvor iskaldt den kan være i Russland.

Hot Russian.

1 ts kaffebønner, helst espresso.
3 dl Melk
1 dl Espresso.
2 cl Vodka
6 cl Kaffelikør
2 – 4 ts kanelsirup. (Dette kan du lage selv. Kok opp 50 g sukker med ½ dl vann og ts kanel. La det koke et par minutter, så kjøl den ned. Og det er det)
Brunt sukker etter smak.

Støt kaffebønnene grovt, kok opp melken og skum den opp. Ha varm espresso, vodka og kaffelikør i en stor kopp. Ha melkeskummet på toppen. Ha i kanelsirupen og pynt med de knuste kaffebønnene. Server med sukker etter eget ønske. Så er det bare å finne fram ullteppe, krype opp i sofakroken med Leo Tolstojs geniale roman Anna Karenina.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.