Ukens vin er en Bag in Box fra det selvforsynte kollektivet Valli Unite.

Kollektivet ble grunnlagt for 35 år siden av tre unge bønder fra lokale gårder, som en motvekt mot industrialiseringen og fraflyttingen fra området. Utenfor landsbyen Costa Vescovato i øst-Piemonte, kultiverer de nå 20 hektar med vinmark. I tillegg produserer de matvarer som skinke, ost, pasta og brød – alt på biodynamisk vis.

Kooperativet eller kollektivet, Valli Unite holder til i provinsen Alessandria i åsene i Piemonte, mellom Milano og Genova. Her har de har bygget opp en politisk aktiv ideell organisasjon i form av en liten selvforsynt landsby.

De produserer ikke bare vin, men også en rekke andre naturlige biodynamiske matvarer. Valli Unite har også en rekke jorder og marker som brukes til produksjon av korn og høy. Og brukes som beitemark for kyr og griser. Disse gjødsles selvsagt med kompost fra egne dyr.

Deretter slaktes griser og kyr på eget slakteri og blir til biff, pølser og skinker. I meieriet produseres det melk og ystes ost. Og ellers dyrkes det frukt, grønnsaker og korn som det lages både pasta og brød av.

Bærekraftig landbruk

I tillegg til selve gårdsvirksomheten driver Valli Unite dessuten et lite hotell og en restaurant hvor man kan spise tradisjonell piemontesisk mat, laget av deres egne råvarer. Selvsagt servert sammen med egenprodusert vin. I landsbyen finnes det også et snekkerverksted, samt en liten butikk hvor man kan kjøpe produktene som lages på gården og andre økologiske råvarer.

Hos Valli Unite bor og jobber det i dag 25 personer, som driver bærekraftig landbruk på samme måte som deres besteforeldre gjorde. Gården drives med flat struktur, så her er det ingen sjefer. Denne kollektive tankegangen gjenspeiles også i navnet Valli Unite, som betyr ”forente daler”.

Valli Unite 2016. Italia, Piemonte, Tortona, Cascina Montesoro. 3 liter. Pris kr. 550,- Poeng 88/100

Druen er hundre prosent Dolcetto. Mørkerød farge.  Klassisk, fin duft av bringebær, litt nøtter og hint av blomster. Nydelig duft med andre ord. Frisk og fyldig på smak. Lever bra opp til duften med en meget godt balansert syre og sødme. Fin tannin. En lang og god ettersmak. Passer fint til lam og lyst kjøtt og ikke minst kos. Dette er et meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.