To riktig bra, og ikke minst rimelige viner fra Piemonte.

Og bare for å gjenta meg selv, så synes jeg dette er vin som passer bra sammen med årstiden.

Pecchenino.

Eiendommen Pecchenino har eksistert siden slutten av 1700-tallet. Vingården Pecchenino har siden den tid gått i arv i samme familie.I 1987 var det brødrene Orlando og Attilio som arvet vingården Pecchenino av sin far Mario, de kjøpte opp nye vinmarker som grenset til egen vingård og eier nå 25 ha vinmark som ligger hovedsakelig i kommunen Dogliani i Piemonte. Dette området er spesielt egnet for dyrking av Dolcetto-druen, man har funnet dokumenter datert tilbake til 1432 der denne druen er nevnt i området. Pecchenino har også noen vinmarker i Monforte d’Alba der de produserer Barolo, i San Giuseppe hvor de produserer vinene «La Coste» og «San Giusepee».

Pecchenino San Luigi Dogliani 2017. Italia, Piemonte, Dogliani. Pris kr. 169,90

Drua er Dolcetto. Mørkerød på fargen med et lite blått skjær. God duft av mørke bær, hint av blomst og urter. Smaken har flott fylde, bra munnfølelse og en riktig bra balansert syre og sødme. En fin, frisk ettersmak. Passer veldig bra sammen med litt kraftige pastaretter. Her er det mye vin for pengene. Meget bra kjøp.

Cascina Castlèt

Cascina Castlèt har tilhørt familien Borio i generasjoner. Og det var et temmelig stort ansvar som ble lagt på den 24 årige Maria Borio i 1970 da hun overtok etter sin far.

Som 14 åring hadde hun sluttet på skolen. Tradisjonen i det stokk konservative Piemonte, var at kvinner ikke behøvede ha en utdannelse. Så hun arbeidet i familiens vinbutikk i Troino.

Giorgio Gozzelino og Maria Borio
Foto Vidar Pedersen

Maria Borios far var den første i området som sluttet med bulkvin og tappet vinen på  flasker og solgte de gjennom butikken i Torino. Og heldigvis for Maria Borio så lignet hun sin far når det var snakk om pågangsmot og gründernatur da hun overtok vingården. Noe av det første hun gjorde, var å endre måten å lage Barbera viner på. Barbera hadde et velfortjent dårlig rykte på 70 tallet og begynnelsen av 80 tallet. Alt for mye syre sammen

med en vinifikasjon som ikke var spesielt bra, førte til mildt sagt uelegante viner. Det Maria Borio gjorde, med god hjelp av ønologen Armando Cordero, var å tørke druene. På den måten ble frukten mer konsentrert og sukkerinnholdet økte og modningen fortsatte også etter at druene var lagt til tørk. Og på det viset oppnådde man mer harmoniske viner.

Det andre Maria Borio begynte med, var å kjøpe opp markene som opp gjennom tiden var blitt solgt ut i forbindelse med arveoppgjør. Og den aller siste parsellen kjøpte hun i 2016. Så i dag har hun 32 hektar med glimrende vinmark i Costigliole.

Helt frem til begynnelsen av 1990 driftet hun også vinbutikken i Torino før hun solgte og konsentrerte seg «kun» om vindriften. I de siste 25 årene, er det Giorgio Gozzelino har vært vinmaker på Cascina Castlèt.

Cascina Castlèt  og Passum er noe jeg først har blitt kjent med de aller siste årene. Men Cascina Castlèt ble riktig kjent i Norge på 1990 tallet med «mopedvinen.» Maria Borio er forøvrig en av jentene på scooteren. I dag så er Norge det viktigste markedet for Cascina Castlèt.

Vespa Barbera d’Asti 2018. Italia, Piemonte, Barbera d’Asti. Pris kr. 129,90

Drua er Barbera. Mørkerød på fargen. Duft av modne kirsebær med et lite hint av urter. Frisk med bra fylde på smak. Lever opp til duften med sine mørke bær. Meget bra balansert syre og sødme. Riktig god ettersmak. Passer bra sammen med pasta eller lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.