Beaujolais med sine viner, laget på gamay druen, er for meg sommerrødvinene nummer ett.

Gamay er ikke noen nykommer i Frankrike. Den har blitt dyrket helt siden 1300 tallet. Men personlig, synes jeg den kommer best til sin rett i Beaujolais. Det er nemlig her den gir de lette og friske vinene, preget av røde bær, med sin elegante fruktsyre.

Vinmarkene i Beaujolais ligger på varierende høyde fra 150-550 meter over havet og dekker et område på rundt 22.000 hektar. AOC Beaujolais ligger sør i appellasjonen og har et jordsmonn av kalk- og leirjord. Her lages det røde, fruktige viner som normalt drikkes unge. Litt lenger nord, ligger AOC Beaujolais Villages hvor jordsmonnet er mer granittholdig. På granittjord og skifer i Haut-Beaujolais ligger de ti Cruene, som hver og en har sin særegne karakter. Vinene herfra tåler fint tre til fem års lagring eller mer, avhengig av produsent, produksjonsmetode og årgang.

Louis Jadot Beaujolais Villages 2016 Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 154,90 Poeng 88/100

En vin som er full av sommer. Nydelig klar, rød farge. Her er det ekte duft av sommer, med rips og barndommens blomstereng. Litt underlig at man så ofte assosierer til barndommen når man lukter noe godt. Smaken lever fint opp til duften, med bær som kirsebær, litt urter og en smak av sommer. Denne går glimrende sammen med lyst kjøtt. Mektig godt kjøp.

Villa Ponciago Beaujolais Villages 2015. Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 159,90 Poeng 87/100 

En dyp rød farge med et lilla skjær. Duft av naboens kirsebærhage, urter og noe behagelig som jeg ikke helt klarer å definere. Smaken er tørr men frisk og fruktig, Fin syre. En behagelig ettersmak. Her er det mye vin for pengene og var det terningkast jeg delte, så hadde det vært en klar sekser. Avkjølt så er den flott til fisk. Ellers, lyst kjøtt. Meget godt kjøp.

Jean-Paul Brun Beaujolais Le Ronsay 2016 Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 154,70 Poeng 87/100

Det er som denne, en Beaujolais skal smake. Blålilla farge og en duft av sommer med blomster, urter og markjordbær. Starten er elegant. Som fløyel. Og akkurat som i duften, finner man igjen sommerblomstene. Og hint av urter. God fruktighet. Riktig bra ettersmak. Om man kjøler denne vinen til sånn cirka 16 grader og nyter den sammen med fisk, ja da er livet og sommeren virkelig verd å leve. En ekte løp og kjøp vin.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.