Ukens øl, kommer fra det lille familieeide bryggeriet Verhaeghe i det vestlige Flanderen i Belgia.
De har brygget øl siden 1885. Med en kanskje litt merkelig filosofi i disse gjennomkommersielle tider, nemlig ”Litt mindre, men bedre.”
The Duchess of Burgundy er bryggeriets absolutt største suksess noen sinne. Og det er ikke uten grunn. Hertuginnen er en red brown ale, har modnet på eikefat og brygget på tradisjoner som er geografisk knyttet til sørvest i provinsen Vest-Flandern. Skal det være lokalt, så er vel The Duchess of Burgundy et glimrende eksempel på det.
Bare litt kuriosa, Duchesse de Bourgogne, eller på norsk, Maria av Burgund, født 13. februar 1457, død 27. mars 1482 etter et fall fra hesten. Hun var Hertuginne av Burgund og en rekke andre steder. Da hennes far Karl I av Burgund ble drept under beleiringen av Nancy i januar 1577, benyttet Ludvig XI av Frankrike og legge under seg hertugdømmet Burgund som et len under den franske kronen, og også Franche Comté, Picardie og Artois. I samme slengen ville kongen gifte bort unge Maria med tronarvingen Karl , noe den unge damen ikke syntes var en god ide. Hun var ikke villig til å legge Nederlenderne under Frankrike. Hun vendte seg til sine nederlandske undersåtter for hjelp, noe hun fikk mot store innrømmelser. Et dokument kalt «det store privilegium» ble signert 10. februar 1477 i Gent. Ifølge privilegiet skulle provinsene Flandern, Brabant, Hainaut og Holland få tilbake det lokale selvstyret de hadde blitt fratatt av hertugen i et forsøk på å omgjøre Nederlandene til en sentralstat etter fransk mønster. Maria måtte frasi seg retten til å erklære krig, inngå fred, eller øke skattene, uten undersåttenes samtykke, og bare gi embeter til landenes egne innbyggere. Så det er kanskje ikke så rart at hun gjenoppstår som et øl.
Duchesse de Bourgogne. Belgia. Belgia, Vest-Flandern.
La meg si det først som sist, dette er et av de beste øl jeg noen sinne har drukket. Fargen er mørk gyllen, skummet beige mot det hvite. Duften er herlig, med malt, frukt, fat og hint av eddik. Også til smaken. Og den er kompleks. Med anelse karamell, sitrus, tørket frukt, litt fat og malt. Det er fantastisk balansert mellom sødme og bitterhet. En lang og god ettersmak. Ølet kan brukes sammen med lette gryteretter men aller best er den til ettertanke og kos. Meget godt kjøp.
Kilde om Hertuginne av Burgund, Wikipedia og Carl Vossen: Maria von Burgund. Des Hauses Habsburg Kronjuwel.