Jeg hadde gleden av å intervjue og møte den glade øldrikkeren, forfatteren, dissidenten og senere presidenten Václav Havel.

Václav Havel, 5.10.1936 – 18.12.2011

En av hans teorier var at om man fjernet det tsjekkiske ølet, så ville det starte en revolusjon i løpet av noen timer.

Under kommunisttiden var øl billig og ikke minst, lovlig. Så det å drikke øl, var en av de viktigste hobbyene i Tsjekkia. Men som så mye annet kommunistene rotet til, klarte de også å rote til det med bryggeriene. Det ble produsert øl i mengder, men kvaliteten kunne vel mildt sagt vært bedre.

Etter fløyelsrevolusjonen  i 1989, har det blitt riktig fart på bryggerinæringen i Tsjekkia. På et tidspunkt så det ut som om det poppet opp et mikrobryggeri på hvert gatehjørne. Med priskontrollen fra 1991, så har ølet blitt dyrere. Uten at det egentlig er så veldig dyrt.

95 prosent av ølet som selges i Tsjekkia er av den gylne pilsnertypen. En håndfull bryggerier dominerer markedet: Staropramen, Krusovice, Urquell og Budweiser. Av disse er det bare Budweiser som er tsjekkisk. Resten er kjøpt opp av de europeiske gigantene. Og problemet med det, er at ølet blir mer og mer lik ølslagene som produseres av Carlsberg, Heineken og Stella Artois.

Den originale Budweiser Bier eller Budweiser Bürgerbräu  (tsjekkisk: Budejovicky Mestansky pivovar ) , ble grunnlagt i 1785. Selskapet begynte å eksportere til USA i 1871. En stor tabbe for  I 1876 stjal bryggerigiganten Anheuser –Busch navnet og begynte å bruke Budweiser som merkevare samme år. To år senere registrerte de det som sitt eget.

Men originalen finnes som sagt i Tsjekkia og smaker fantastisk.

Budweiser Budvar Lager. Tsjekkia. Pris kr. Kr. 29,90

Ølet for pilselskerne. Og jeg er virkelig glad i dette ølet. En flott gyllen pilsfarge med et flott lyst skum. Fin duft av humle, malt og bitte litt sitrus. God, frisk munnfølelse på smak, med malt, elegant sitrus og en perfekt bitterhet. En lang og god ettersmak. Et øl som passer til det meste men best en solskinnsdag med gode venner. Et ekte løp og kjøp øl.

Ølet kan oppleves på Tromsø Øl- og Vinfestival den 6 mai.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.