I Navarra har det vært dyrket vin helt siden år 200 før vår tidsregning. Og vinen var det viktigste produktet deres helt fram til 1800 tallet da markene ble angrepet av sopp i 1855 og den berømte vinlusen i 1892.

Men befolkningen hadde ikke vært baskere, selv om Navarra ikke er en del av Baskerland, om de ikke hadde satt i gang en enorm nyplanting med druer som ble poda på stokker som var hentet fra USA og som var resistente mot vinlusa.  1933 fikk Navarra sitt eget denominación de origen. Og det ble produsert enorme mengder med billig vin, beregnet på eksportmarkedet. Primært dyrket de mengder med rosevin. Ufriske og alkoholsterke viner som ble lage av Garnacha. Personlig var det jo ikke akkurat noe man hadde lyst på. Om man ikke var tett på blakk, for vinen var billig. Men heldigvis for Navarra og alle vinelskere, begynte en rekke vinbønder og kooperativ på slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet satse på kvalitet. En kvalitetsvin som de solgte på flaske og på egen etikett. Og nå begynte det å komme spennende viner fra Navarra og ikke bare billig skvip. Og det til rimelige priser. De beste vinene fra Navarra kan konkurrere med det beste fra den store naboen Rioja. Bare til vesentlig lavere priser.

Selv om rødvin nå har overtatt tronen, lages det fremdeles store mengder rosévin, men av helt annen kvalitet enn tidligere. Hvitvinsandelen er beskjeden og utgjør rundt 5 %, men også her har kvalitet blitt et nøkkelord

Tempranillo har en sterk posisjon, men regelverket i Navarra gir også en viss frihet til å velge utradisjonelle druesorter som bl.a. ikke tillates i Rioja. Det har medført at franske druer som Cabernet Sauvignon og Merlot har blitt relativt sterkt representert, og er med på å prege områdets vinstil. På hvitvinsiden dominerer den forholdsvis nøytrale Viura, men stadig flere tar i bruk Chardonnay.

Azul y Garanza.

En av de mest spennende produsentene fra Navarra, er Azul y Garanza. Navnet betyr rimelig fritt oversatt, blå og rød. De har 40 hektar vinmark spredt på forskjellige parseller, lokalisert ved siden av Europas største ørkenområdet og naturreservatet Bardenas Reales i det nordlige Spania. Og navnet skal gjenspeil fargen på de prestisjefulle rødvinene deres. Nemlig dypt rød med et blått skjær.

Det er de unge ønologene Dani Sanches Nogue, Maria Barrena og Fernando Barrena som driver og eier gården med de sertifiserte økologisk vin av høy klasse.

Alle vinene lages uten bruk av kjemiske midler verken i vinmark eller kjeller. Det er spesielt Maria og Dani har med sine store erfaringer fra både Spania, Frankrike, Australia, Argentina og Sør Afrika funnet sin kurs og filosofi for hvordan de ønsker vinene deres skal være. Nemlig tro mot sitt opphav. For i følge Maria Barrena, så jobber hun ikke på en vingård, men i et landskap. Forskjellen forklarer hun til den amerikanske bloggen, the back label.

– Rudolf Steiner, biodynamiske vinens far, sa det er en universell lov- at kvaliteten på en vin er direkte proporsjonal med skjønnheten av sted hvor druene dyrkes. Skjønnheten ligger i biologisk mangfold, det å bryte monokultur og fylle vingårder med mange forskjellige levende ting. Nemlig det å plante trær, planter, blomster som tiltrekker insekter og fugler. De samhandler å eksistere sammen i harmoni. Vi skaper naturlige områder fulle av vitalitet, balanse og skjønnhet, som slipper ut energi som druene fanger opp og blir til en vin full av kompleksitet og autentisitet.

Og den autentisiteten og kompleksiteten kan man virkelig oppleve i vinen fra Azul y Garanza.

Hvitvin.

Vitis de Azul y Garanza 2015. Spania, Navarra. Pris kr. 149,90 Poeng. 87/100

Fargen er lysgul. Lekker duft av fersken, sitrus og gule epler. Smaken har en god fylde, frisk fruktig med en lett syre. En fin ettersmak. Passer bra sammen med lette skalldyrsalater men aller best til kos. Her er det masser av vin for penga.

Rødvin.

Fiesta de Azuly y Garanza 2015. Spania, Navarra. Pris kr. 139,90 Poeng 85/100

Kan man si at en vin fra Navarra er burgundrød? Vel, denne vinen er. God duft av mørke bær som solbær og et hint av ferske urter. Frisk, saftig smak med samme mørke bær og urter som i duften. Bra balansert syre og sødme. God ettersmak. En vin jeg gjerne bruker til lyst kjøtt. Meget bra kjøp!

Desierto de Azul y Garanza 2014. Spania. Navarra. Pris kr. 359,90 Poeng 91/100

Azul y Garanza sitt flaggskip. Og hvilken vin det er. Mørkerød på fargen. En duft som fyller nesen med kirsebær, solbær, sommer, fat og lykke. Og snus man lenge nok, og det gjør man med denne vinen, så smyger det seg inn små hint av urter og krydder. Smaken er en opplevelse. Så er det sagt først som sist. Med en fantastisk fylde, fruktig. Med bær, fat og en perfekt tannin. Ettersmaken lever lenge i munnen og man vil virkelig ikke at den tar slutt. Men det gjør den jo. En vin som passer perfekt til lam og til kos. Løp og kjøp.

Det bør også nevnes at Dani lager vin i Priorat og Maria i Catalonia.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.