Ukens anbefalte kommer fra Mosel

Allerede under romertiden, bodde det mennesker som dyrket vin på Maximin Grünhaus marker i Mosel.  Selv i dag finner man romerske fliser i grunnmuren på herregården

Keiser Otto I, etterfølger til Karl den Store, bekreftet en gave som ble gitt på 700-tallet av kongen av Franken, Dagobert I, til Benediktinerklosteret St. Maximin i Trier. Disse dokumentene forsvant sammen med Napoleon og oppbevares i dag i det franske nasjonalbiblioteket i Paris.

Men, det kom jo en god ting ut av Napoleons besøk. Ikke at klostret og området var under fransk administrasjon frem til 1810, men sekulariseringen under Napoleon førte til den første sekulære eieren, Friedrich Freiherrn von Handel. Førti år senere ga han over til barnebarnet Friedrich Freiherr von Solemacher som solgte moroa til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg. Og det var en positiv sak for hele Mosel.

Men lykken vokser ikke alltid inn i himmelen. von Stumms eneste sønn døde tidlig i en ulykke og derfor,fikk datteren Ida virksomheten som en “morgengave” på dagen for hennes bryllup med den senere generalløytnant Conrad von Schubert. I dag er det 6. gennerasjon som drifter slottet. Nemlig Maximin von Schubert og fortsatt blir det produsert noen helt fantastiske viner på Maximin Grünhaus.

Maximin Pinot Blanc 2021. Tyskland, Mosel. Pris kr. 214,90 Poeng 90/100. Importør: Plus Vini AS.

Mosel er ikke bare Riesling, det dyrkes også drua Pinot Blanc. Lys gul farge med et lite grønt skjær. God duft av epler, sitrus og hint av blomster. Smaken er frisk og fruktig. Elegant fylde. Balansert av bitte litt sødme. Lever riktig bra opp til duften. God ettersmak. Passer glimrende til både kos og fisk. Anbefales.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.