Pressemelding.
Hvem hadde vel trodd på 1970- 80 tallet at tysk vin skulle bli en del av UNESCOS immateriell kulturarv?
Vel, det er akkurat det som har skjedd. Vinkulturen i Tyskland ble nettopp en del av det nasjonale registret over såkalt immateriell kulturarv. Ekspertutvalget i den tyske UNESCO-kommisjonen anerkjente den tyske vinkulturen som åpen, livlig og tilpasningsdyktig, og ikke minst solid forankret i det tyske samfunnet.
Ekspertene vurderer det slik at vinkulturen i Tyskland inkluderer sosiale aspekter, lingvistikk, håndverk og kulturlandskap samt atskillige festivaler og tradisjoner. Spesielt i regionene der vinen dyrkes preger vinkulturen livsrytmen til mange mennesker, heter det i begrunnelsen.
Anerkjennelsen har vakt glede hos det tyske vinakademi (DWA):
– Sammen med alle tilhengerne av vinkulturen i Tyskland er vi enormt glade for denne utmerkelsen, sier Monika Reule, administrerende direktør i DWA, og påpeker at anerkjennelsen er med på å styrke den innsatsen som definerer og utvikler vinkulturen i landet.
– Tysk vin blir bedre og bedre for hver dag, men er fortsatt noe underkjent i visse kretser. UNESCO-hederen vil utvilsomt være med på å gi tysk vin den medvinden som dråpene fortjener. Det er en stor opplevelse å reise gjennom Tysklands vinregioner, både for å smake på vinen, men også for å nyte de pittoreske landområdene med vinranker så langt øyet kan se, sier Joelle Janz, turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) i Norge.
Fem tyske vinopplevelser og vinfakta
Saale-Unstrut er Europas nordligste vinområde. Den østtyske vinregionen har fått sitt navn etter de to elvene, Saale og Unstrut, som vinmarkene omringer. Mange av markene ligger på sydvendte skråninger ned mot elvene.
Det kjølige klimaet i nord merkes i vinens gode syre. Heldigvis er den årlige nedbørsmengden lav slik at smakskonstrentrasjonen er pen. Området preges av hvitvin, med Müller-Thurgau, Weissburgunder og Riesling som de vanligste sortene. Prisene er moderate, men vinene vanskelig å oppdrive utenfor Tyskland.
Verdens største samling av tysk vin
Den berømte vinkjelleren Bremen Ratskeller ligger under rådhuset i Bremen og huser verdens største samling av tysk vin. Da den ble oppført i 1405, ble tyske viner lagret og solgt her. Med sin 600 år lange historie er Bremen Ratskeller en av de eldste vinkjellerne i Tyskland. Her står også den eldste vintønnen i landet – en vin fra Rüdesheim, datert 1653.
Mosel: Tysklands eldste vinområde
Mosel er uten tvil Tysklands mest kjente vinområde og har i de senere årene blitt kjent for å levere vin av høyeste kvalitet. Det skyldes ikke minst stor interesse fra all verdens restauranter og vinhandlere som har vært engasjerte ambassadører. Mosel-regionen er verdens steileste vindyrkingsregion med omtrent 3 500 hektar vinmark i skråninger. Verdens bratteste vinmark Calmont ligger i Mosel.
Dyr vin smaker bedre?
Den gjennomsnittlige tysker betaler 2,38 euro per flaske vin. Forskere ved universitetet i Bonn har funnet ut at jo dyrere vinen er, desto bedre smaker den angivelig også. Dette til tross for at prisen ikke alltid har sammenheng med kvaliteten på vinen. Årsaken er en enkel placeboeffekt: Vi er overbeviste om at en vin skal smake bedre hvis den koster mer. Særlig lekfolk uten særlig vinkjennskap orienterer seg ifølge forskerne etter prisen når de kjøper vin.
Og sånn var det med det.