Schloss Vaux ble dannet i 1868 i Berlin. Etter en rimelig omflakkende tilværelse, blant annet i den lille franske landsbyen Voux, endte de til slutt opp i Eltville i Tyskland etter første verdenskrig.

Det var nemlig ikke så populært å være et tysk «champagnehus» i Loire rett etter første verdenskrig. Etter å ha byttet eiere en rekke ganger opp gjennom årene, overtok en liten gruppe med vinentusiaster sekteriet i 1982 fra Dresdner Bank. I dag så har Vaux 70 aksjeeiere og det er Marcus Hess som er daglig leder og kjellermester.

Filosofien hos Vaux er svært så klar. For det første skal alle boblene fra Vaux være økologiske og det andre er og kanskje det viktigste, man skal skape musserende vin eller Sekt som er Tysk. Ikke en prosecco eller champagne, men sekt.  Og de er temmelig kompromissløse i denne jakten. De viktigste druene er riesling og spätburgunder men de har også litt chardonnay og noe pinot blanc og Grüner Veltliner.  Kvaliteten på Vauxs sekt skiller seg klart og tydelig fra de store sektfabrikkene som Henkell, som de ynder å kalle litt negativt, Schaumwein. Eller på godt norsk, vin tilsatt kullsyre.

Sammen med noen av de andre vinbøndene som satser ene og alene på sektproduksjon, må man kunne si at Vaux er på god vei til å finne den tyske sjelen i sine sekt. Vin som er helt deres egen og som man ikke finner noen andre steder enn akkurat i Tyskland. I dag produserer Schloss Vaux 385.000 flasker musserende vin.

Vaux Grüner Veltliner 2016. Tyskland, Rheingau. Pris kr 299,- Poeng 89/100

Drua er som navnet sier, Grüner Veltliner. Lys gul på fargen med et lite grønt skjær. Fine små bobler. God duft av sitrus og gule epler. Smaken har en fin frisk fruktighet. Bra fylde med en riktig godt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer veldig bra til sjømat og ikke minst til gode samtaler. Meget bra kjøp

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.