På fransk, heter drua Pinot Noir og på tysk Spätburgunder. Uansett hva den kalles, er det en av de mest krevende druene å dyrke. Men der man lykkes, gir det også noen av de mest elegant og komplekse vinene.

Karakteren til viner laget av Pinot Noir-druen varierer avhengig av hvor druen vokser, med faktorer som jordsmonn og klima; lettere viner har ofte aromaer av jordbær, bringebær og lyse kirsebær sammen med en mer uttalt syre. Pinot Noir-viner fra varmere klimaer er vanligvis kraftigere med aromaer av kirsebær, bjørnebær og skog, i tillegg til høyere alkoholinnhold og er mer snerpet. Vin lagres ofte i eikefat, noe som gir dem en ekstra dybde og kompleksitet. Pinot Noir er ofte en god match til mat som lammekjøtt, sjømat og milde oster.

Personlig liker jeg Spätburgunder fra Tyskland. Dels for at klima er kjøligere og dermed gir lettere vin, men også på grunn av sin eleganse. Noen av det beste tyske spätburgunder jeg nyter, er disse:

Maximin Grünhäuser Pinot Noir 2019. Tyskland, Mosel. Pris kr. 454,90 Poeng 87/100 Importør: Plus Vini AS

Drua er Pinot Noir. Klar rød farge. Elegant duft av kirsebær, røde bær og med små hint av tre. God fylde på smak. Frisk og fruktig. God munnfølelse. Meget bra balansert syre og sødme. Mild tannin. En frisk, elegant ettersmak. En vin som vil fungere glimrende til kokt torsk. Meget bra kjøp.

Egon Schmitt Spätburgunder Rotwein Trocken 2020. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 215,- Poeng 88/100 Importør: Norwegian Beverage Company

Drua er Pinot Noir. Mørkerød på farge med et lite blått skjær. Fin duft av røde bær som kirsebær og jordbær. Hint av urter og en anelse fat. Smaken er frisk, bra fylde. Lever opp til duftens bær. Bra balansert mellom syre og sødme. Lett tannin. God ettersmak. Passer glimrende til lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Weingut Thörle Saulheimer Spätburgunder 2018. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 284,- Poeng: 89/100 Importør: Vinetum AS

Rubinrød farge. Bra duft av kirsebær, blomster og litt urter. God fruktig fylde på smak. Lever opp til duften med sine kirsebær. En godt balansert syre og sødme. Lett tannin. En frisk og fin ettersmak. En vin til lyst kjøtt eller småvilt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.