Den siste tiden har jeg vært litt opphengt i siciliansk vin.

Egentlig har jeg vært opphengt i Sicilia helt siden jeg som seksten, sytten åring haiket fra Lillestrøm til Sicilia. Nærmere bestemt til Palermo. Det var den tiden den første Gudfaderen filmen hadde kommet og jeg hadde ikke råd til å reise til New York. Så, Palermo var et veldig bra alternativ for å ”oppleve” Mario Puzos roman og film. Så da jeg forleden dag fikk smake tre vin fra Sicilia, nærmere sagt fra vingården Santa Tresa, var det en kombinasjon av nostalgi og lykke.

Vingården har eksistert siden 1697 og opprinnelig kalte man stedet La Contrada Santa Teresa, senere ble det bare Santa Tresa. I følge legenden at under en tørke fant en munk som lette etter vann, en liten statue av Santa Teresa. Han bestemte seg for å begynne å grave på dette nøyaktige punktet og fant en vannkilde, som ble uvurderlig for naboområdene. Denne brønnen eksisterer fremdeles i dag og ligger på den nordlige grensen av eiendommen. Santa Teresa ligger i Vittoria, som ligger i Ragusa-området sørøst på Sicilia.

Søskenparet Marina og Stefano Girelli fra Trentino oppdaget vingården på 90-tallet og bestemte seg for å kjøpe den i 2001. Der startet de et stort renoveringsprosjekt, men de har hele tiden hatt visjonen klar: å produsere autentisk, økologisk vin med respekt for naturen. Vittorias “Terra Rossa” representerer et teater av livet. Hver vinmark har sitt eget helt individuelle uttrykk, som kommer fra de forskjellige jordlagene og deres interaksjon med vinstokkene.

Sicilia leder an i økologisk vinproduksjon (27,2% av Italias økologiske produksjon). Økologisk er den eneste måten de kan lage autentisk vin på Santa Tresa, men de går langt utover sertifiseringer – for dem er det både deres måte å jobbe på og deres måte å leve på – mikroklima og biologisk mangfold er nøkkelen. De mener at man finner resultatet i glasset.

Det er ikke bare jorden og plantene som utvikles, Stefano har gått langt i å vekke de gamle og lokale druene til live. Her kommer selvsagt Nero d’Avola og Grillo opp som suverene typer, men også Frappato får sin fortjente plass i portefølje – en drue de klarer å virkelig få til å skinne, i både rødt og rosa.

Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2018. Italia, Sicilia, Cerasuolo di Vittoria Classico. Pris kr. 199,90 Poeng 86/100

Laget på druene Nero d’Avola 75%, Frappato 35% Rubinrød farge. Bra duft av moreller, urter og et lite hint av blomst. Frisk og fyldig på smak. Bra frukt og godt balansert syre og sødme. Bra tannin.  God ettersmak. Passer bra sammen med rødt kjøtt. Meget bra kjøp.

Santa Tresa Terre Siciliane Frappato 2019. Italia, Sicilia, Terre Siciliane. Pris kr. 154.90 Poeng 84/100

Laget på Frappato. Bra rød farge. Duft av røde bær med hint av blomst. Smaken har en frisk, fruktig fylde. Lever opp til duften, med godt balansert syre og sødme. Bra tannin. En god og lang ettersmak. Vinen for lyst kjøtt og kos. Meget bra kjøp.

Rosa di Santa Tresa Terre Siciliane Rosé. Italia, Sicilia, Terre Siciliane. Pris kr. 159,90 Poeng 82/100

Nero d’Avola 50%, Frappato 50%. Lakserosa farge. Duft av sitrus, modne kirsebær og skogsbær. Frisk, fruktig med fin fylde på smak. Meget bra balansert. Tørr, frisk ettersmak. En vin som fungerer bra som en aperitiff eller til fisken. Bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.