«Oransjevin» er ikke en offisiell kategori, men oftere og oftere omtales den som den fjerde fargen.

Men, hva er nå egentlig denne oransjevinen? Strengt tatt er det en hvitvin som lages på grønne eller gule druer. Forskjellen fra vanlig hvitvin, er at den lages på samme måte som rødvin. Det vil si at drueskallet og steiner gjærer sammen med druemosten. Alt fra noen dager og opp til måneder. Det gir vinen flere aromaer og mer farge enn vanlig hvitvin. Samt at vinen får tannin som i en rødvin.

Gammel produksjonsmetode.

Dette er ikke en ny produksjonsmetode. Rent faktisk har produsentene børstet støvet av en årtusen gammel metode. Den gang det var kun naturlig gjær som fulgte drueskallet og drev prosessen. Flere produsenter har til og med tatt i bruk antikkens gjæringskar, store 250 til 400 liters terrakottakrukker eller amforaer. Med andre ord, metoder som vi kjenner fra gresk-romersk vinproduksjon.

Men, hvordan smaker disse vinene? Ofte er de konsentrert på smaken, saftig og mange med tydelig tannin. Noe som kan gjøre at vinen passer bra sammen til varierte former for mat.

Winzerhof Linder

Winzerhof Linder ligger like utenfor Endingen am Kaiserstuhl i den tyske delstaten Baden-Württemberg. Gården drives av Ronald Linder som tok over etter sin far i 2011. Han la straks om til økologisk- og senere biodynamisk drift og kultiverer i dag 4 hektar biodynamisk sertifiserte vinmarker. En liten flokk sauer og noen høner gresser og holder det ryddig blant vinrankene. Det var ikke opplagt at Ronald skulle overta gårdsdriften etter sin far. Etter fullført ingeniørutdannelse studerte han videre for å bli filmskaper, men skjebnen ville det annerledes etter å ha møtt personer som inspirerte ham til å finne sin plass i naturen.

Etter noen års prøving og feiling fant han metodene for å holde jorden sunn og vinmarkene i balanse: manuelt arbeid uten bruk av tungt utstyr i vinmarkene. Bruk av biodynamiske preparater og grønn gjødsel med fokus på å skape og opprettholde biologisk mangfold.

Ronald Linder Dr Miller Natür 124 2018. Tyskland, Baden-Württemberg. Pris kr. 299,90 Poeng 89/100

Drua er Müller-Thurgau. For meg er denne drua ren skjær tysk nostalgi og er også kjent som Rivaner. Disete lys oransje på farge. Frisk duft av grønne epler med bitte litt fersken. Smaken er frisk og fruktig med en herlig syre. Riktig bra munnfølelse. Lang ettersmak. Fungerer fint sammen med grillet kylling. En av de bedre Müller-Thurgau vinene jeg har smakt på riktig lenge.

Ronald Linder Dr Grau Natür 33 2019. Tyskland, Baden-Württemberg. Pris kr. 299,90 Poeng 90/100

Drua er Pinot Gris, eller Grauburgunder på tysk. Disete lys oransje farge. Dufter av epler, moden frukt og bitte litt blomst. Frisk med en god fet fylde. Lekker frisk smak av epler. God syre. Lang og god ettersmak. Nytes sammen med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Roland Linder Gewürzschlawiner Cuvée Natür 51 2019. Tyskland, Baden-Württemberg. Pris kr. 299,90 Poeng 88/100

Laget av Müller-Thurgau 75%, Gewürztraminer 25%. Lys oransje farge. Her er det Gewürztramineren som dominerer duften med roser, grønne epler og bitte litt klassisk Gewürztraminerparfyme. Uten at det blir søtt og klebrig. Frisk, fruktig med en elegant fylde på smak. Epler og blomster fra duften. God syre og en lang og god ettersmak. Jeg vet ikke riktig hvilken mat jeg vil bruke sammen med vinene men på den annen side, en fantastisk kose vin. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.