Bordeaux er egentlig ikke et gammelt vindistrikt.  Det vil si, distriktet i seg selv er gammelt. Det har blitt dyrket vin der siden år 310 før vår tidsregning.

Etter Romerrikets fall, høres det ikke mye om Bordeaux, bortsett fra at området på 400-tallet ble plyndret av vandaler, vestgoter og frankere og i 732 av maurerne. Og beviset på at vi kjente til Bordeaux allerede på 800-tallet, var at vikingene stakk innom og plyndret området også.

Det engelske Bordeaux

I perioden 1154-1453 tilhørte Bordeaux England, og var en rik havneby og pøste vin inn i England. Byen var også et utgangspunkt for engelske militære felttog nord- og østover i Frankrike, spesielt under Den Svarte Prinsens styre på slutten av 1300-tallet. I 1441 ble universitetet i Bordeaux grunnlagt. Bordeaux-borgerne var slett ikke glad for å bli franske i 1453. Først og fremst fordi de mistet handelen med England. Men, det var først på 1700 tallet at Bordeaux ble riktig rikt. Og det var ikke på grunn av vin, men slavehandel.

Bordeaux i dag.

Heldigvis er ikke Bordeaux lenger berømt for sin slavehandel, men vinen. Vin som er klassikernes klassiker, aristokratisk og erkekonservativ. Vin som vi forbinder med fyldige, snerpende og komplekse rødviner som kan lagres lenge. Vin som er kvalitetsbærere, statussymboler og historieformidlere, kombinert med begrenset tilgjengelighet og svinsk dyre. Heldigvis finnes det bak de mest kjente slottene, et hav av vin hvor du finner god kvalitet til en mer overkommelig pris. Det svinger mindre av Blaye og Bourg enn av Pauillac og Margaux, men herfra kan det gjøres gode kjøp. Listrac, Fronsac og Côtes de Francs er andre eksempler.

Ch. Fourcas Hosten 2011 Frankrike, Bordeaux, Listrac-Médoc. Pris kr 269,90 Poeng 88/100

Laget på klassiske Bordeaux druer, Merlot 51%, Cabernet Franc 2%, Cabernet Sauvignon 47%. Dyp rød farge. God duft av røde bær og plommer. Fyldig og rund på smak. God frukt og en perfekt balanse. Meget mild tannin. God og frisk ettersmak. Passer virkelig bra sammen med lam. Meget bra kjøp.

L’Enclos De Maucamps 2006. Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc. Pris kr. 169,90 Poeng 88/100

Cabernet Sauvignon 30%, Merlot 70%. Flott rødbrun farge. Duft av mørk frukt med hint av lær og tre. Meget bra fylde, rund og bløt. Samme frukt som i duften med samme hint av tre. God balanse med en mild tannin. Elegant ettersmak. Meget bra til lam. Her er det virkelig mye vin for pengene. Løp og kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.