Forleden dag fikk jeg en spesialsmaking med Federico Cerelli fra Cavaliere d’Oro i Chianti.

Ok, siden det finnes alle mulige restriksjoner og reiseforbud, så spanderte han en time på nettet hvor vi gikk gjennom fire av hans viner. Federico Cerelli  begynte som vinmaker på  Cavaliere d’Oro i 2011. Det var da slottet ennå ble kalt Castello di Gabbiano.  Frederico kom med  10 års erfaring fra prestisjetunge italienske vinprodusenter og da spesielt fra Toscana og vinregionene Chianti Classico. Og i dag bærer vinen fra Cavaliere d’Oro virkelig preg av kunnskap og eleganse.

Federico Cerelli

Vinene Castello di Gabbiano og Cavaliere d’Oro har vært dyrket siden 1464. Da skrev tjenestemenn fra Republikken Firenze at vin og olivenolje var den mest verdifulle råvaren i distriktet. Man vet at slottet har en historie helt tilbake til 1124. På den tiden tilhørte slottet en av de viktigste bankfamiliene i Firenze, Bardi, som i andre halvdel av det trettende århundre som utvidet slottet ved å bygge murer i en typiske Guelph-stil. Slottet forble i Bardis eie til tidlig på 1400-tallet, da det ble overtatt Soderini-familien, en av de mest politisk innflytelsesrike familiene i Firenze.

Det var Pier Soderini som sto for ombyggingen av Gabbiano i Fattoria  ifølge arkivene fra 1480. I løpet av det neste århundre ble nye bygninger lagt til. Til slutt ble slottet en stor firkantet bygning, som fungerte som en stor borg.

Som alt annet i Firenze på den tiden, var livet for adelen preget av intriger og private kriger mellom de ulike slektene. Så også med Soderinis kjempet mot de mektige Medici på 1500 tallet.  Og relativt hurtig ble de erklært opprørere og forvist fra Firenze. Og slottet ble forlatt og markene lå brakk i lang tid. Først på 1600-tallet, da Soderini var i stand til å returnere til hjemlandet, fikk slottet nytt liv.

På 1800 tallet og ble det utført forskjellige restaureringsprosjekter, som alle respekterte slottets arkitektoniske historie. Dette inkluderer det nyklassiske private kapellet som ble bygget på 1800-tallet under eierskap av Del Turco-familien. I dag er det Treasury Wine Estates som er eiere.

Cavaliere d’Oro Bellezza Chianti Classico Gran Selezione 2015. Italia, Toscana, Chianti Classico  Pris kr. 284,90 90/100

Drua er Sangiovese. Rubinrød farge. Duft av kirsebær med litt krydder og fat i bakgrunnen. Frisk og fruktig. Bra fylde. Samme bær og fat som i duften. Meget bra balansert syre og sødme. Riktig bra ettersmak. En vin som vil fungere riktig bra sammen med pasta. Meget bra kjøp.

Cavaliere d’Oro Chianti Classico Riserva 2016. Italia, Toscana, Chianti Classico. Pris kr. 179,90 Poeng 87/100

Laget på Sangiovese 95%, Merlot 5%. Fin dyp rød farge. Duft av kirsebær og fat. Frisk og fruktig på smak. Bra fylde. Meget god munnfølelse. Balansert syre og sødme. Fin tannin. God ettersmak. Passer bra sammen med litt kraftige pastaretter eller en solid pizza. Meget bra kjøp.

Cavaliere d’Oro Chianti Classico 2016. Italia, Toscana, Chianti Classico. Pris kr 139,-  Poeng 82/100

Merlot 10%, Sangiovese 90%. Mørk rød på fargen. Duft av moreller og krydder. En frisk og fruktig smak med samme bær som i duften. Bra syre og bra tannin. Bra ettersmak. En vin som rocker med pizza. Bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.