Tre gode fra Georgia

0

Godt Drikke har skrevet altfor lite om vin fra Georgia. Så da jeg fikk smake noen «gamle» kjenninger, i ny årgang, var lykken stor.

Georgia er et av verdens eldste vinland. Som ikke det er nok, så har de også verdens eldste vintradisjoner. Tradisjoner som går ubrutt i tett på 8000 år. Rent faktisk er det i det sydligste Kaukasus som den «moderne» vinproduksjonen oppsto og som spredd seg over hele den antikke verden. De fleste, om ikke alle, av de andre stedene som har en gammel vintradisjon, mangler den samme kontinuiteten som Georgia. I disse landene stoppet vinproduksjonen i betydelige perioder. I Georgia har de holdt det gående, og selv i dag er mange av vinene laget på omtrent samme måte som har vært laget i tusenvis av år. I keramikkrukker, kjent som Qvevri, og er senket ned i bakken.

Selv årene 1921 fra 1990 og som en del av Sovjetunionen, ble ikke tradisjonene for vinproduksjon ødelagt. Og det på tross av fabrikkprodusenter fra Sovjet-tiden, var designet for å pumpe ut de halvsøte viner som det russiske vinmarkedet elsket. Noe som forårsaket en viss skade til tradisjonene med georgisk vin, spesielt på 1960- og 70-tallet. Frem til 2006, sto Russland for 70% av vineksporten fra Georgia, og var derfor det desidert største markedet for vinene deres. Men etter 2006 forbød Russland vinimport fra Georgia og derfor har de søkt seg mot nye markeder i USA, Israel, Korea, Japan og EU. Og igjen står tradisjonene sterkt.

Det bor rundt regnet cirka 4 millioner mennesker i Georgia og det dyrkes 55.000 hektar vinmark, så det er kanskje ikke så rart at vinkonsumpsjonen er blant verdens høyeste. Cirka 80 liter pr hode pr år. Men det er store mørketall, da det dyrkes veldig mye vin hjemme. Og det er der en av fordelene med qvevri kommer inn. Den krukka er jo senket ned i marken og tar ikke mye plass. En annen fordel er at qvevri holder en jevn temperatur. I dag produserer Georgia hvite og røde viner, samt musserende- og dessertviner. Men hovedvekten er på hvitvin produsert på den lokale drua Rkatsiteli.

Gurashvili’s Kisi Qvevri 2018. Georgia, Kakheti. Pris kr. 295,- Poeng 91/100

Ny årgang. Drua er den lokale Kisi. Disete gyllen farge. Duft av epler med hint av blomster og nøtter. Frisk og god med en fin fylde. Lever opp til duften med sine epler og blomst. Bra syre med et fint hint av sødme. Lang og god ettersmak. En perfekt oransje vin som passer glimrende til pasta eller lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Winiveria Saperavi 2019. Georgia. Pris kr. 215,- Poeng 90/100

Ny årgang. Lokal drue, Saperavi. Litt disete rød farge. Meget god duft av mørke bær med hint av krydder og tobakk. Fin fylde på smak. Frisk og fruktig. Lever opp til duften med sine mørke bær. Godt balansert syre og sødme. Bra tannin. En lang og god ettersmak. Passer fint sammen med en kraftig kjøttgryte. En ekte løp og kjøp vin.

Vinoterra Saperavi 2019. Georgia , Kakheti. Pris kr. 189,90 Poeng 89/100

Saperavi. Mørkerød farge med et blått skjær. Duften har masser av mørke bær, noe fat og krydder. Frisk og fruktig på smak med en fin fylde. Lever opp til duften med sine bær og hint av fat og krydder. Bra balansert syre og sødme. Bra med tannin. God ettersmak. En vin som passer til rødt kjøtt på grillen. Et meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.