Burgund er et av verdens mest kjente vindistrikt. Og det ikke uten grunn. Men ikke alt fra Burgund er dyrt. Så de siste dagene har jeg hatt gleden av å smake mye snadder fra distriktet. Helt uten å tømme lommeboka.

Burgund er inndelt i mange underområder. Helt i nord, halvveis til Paris, ligger Chablis. Dette fantastiske hvitvinsdistriktet som er Chardonnayens kongedømme . Chablis ligger sånn cirka 100 km nord for den berømte gullåsen, eller Côte d’Or med Burgunds mest berømte vinmarker. Côte d’Or kan inndeles i den nordlige Côte de Nuits som starter sør for Dijon og går til Corgoloin og hvor det lages mest rødvin mens det i Côte de Beaune lages mest hvitvin og som starter ved Ladoix og ender ved Dezize-les-Maranges. Dog med en helt annen karakter enn Chablis.

Côte d’Or

Sør for Côte d’Or kommer i tur og orden Côte Chalonnaise, som lager både røde og hvite viner av god kvalitet, Mâconnais, hvor det hovedsakelig produseres hvite hvite viner. Helt til slutt har vi Beaujolais, kjent for sine unge lette viner. De er litt spesielle i forhold til andre viner i Burgund da de lages på Gamay druene og for måten vinen produseres på.

Druer

De vanligste druene i Burgund er for rødvin,  Pinot Noir, Gamay i Beaujolais. For hvite viner bruker man druene Chardonnay og Aligoté. Vinene i Burgund er delt inn i tre kvalitetsnivåer. Alt basert på hvor druene kommer fra. Litt forenklet kan man si at definisjonen er som følger:

Hele Burgund.

Vin fra én enkelt kommune eller landsby, Vin fra én enkelt vinmark, med statusen premier cru, nest best. eller grand cru som er best. Jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde.

Brocard Saint-Bris Sauvignon 2022. Frankrike, Burgund, Saint-Bris. Pris kr. 199,90 Poeng: 87/100. Importør: Engelstad Spirits AS

Drua er Sauvignon Blanc. Lys gul farge med et lite grønt skjær. Riktig god duft av stikkelsbær, sitrus og hint av frukt og blomster. Smaken er frisk, fruktig med en riktig god fylde. Godt balansert syre og sødme. Lever opp til duften og med en god ettersmak. En glimrende vin til kos. Meget bra kjøp.

Dom. Francois Jeanniard Bourgogne Hautes-Côtes-de-Beaune 2018. Frankrike, Burgund, Bourgogne Hautes Côtes de Beaune. Pris kr. 269,- Poeng: 87/100 Importør: Okav AS

Pinot Noir. Klar lysrød. Duft av bringebær med små hint av blomstereng. Smaken er frisk, fruktig med fin fylde. Godt balansert syre og sødme. Bra tannin. God, litt tørr, ettersmak. Passer bra til feit fisk men går også helt fint sammen med grillet kylling. Et meget bra kjøp!

Dom. Desvignes Givry Les Chenèves 2020. Frankrike, Burgund, Givry. Pris kr. 410,- Poeng: 90/100 Importør: Poder AS

Brocard Saint-Bris Sauvignon 2022Chardonnay. Gulgrønn på fargen. God duft av epler og sitrus med hint av urter. Smaken har en fin fylde og en frisk fruktighet. Riktig bra balansert syre og sødme. Et aldri så lite hint av fat. God ettersmak. Passer sammen med fisk men også til kos og den gode samtale. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.