Den 12. etappen av Tour de France 2024, fra Aurillac til Villeneuve-sur-Lot, er en 203,6 kilometer lang etappe som byr på en kupert start, men deretter flater ut for en spennende sprintfinish.

Aurillac
Aurillac

Aurillac har vært vertskap for Tour de France ved åtte anledninger, seks av dem avslutninger, den siste i 2008, da Luis Leon Sanchez og tok den første av sine fire seire. De to siste vinnerne i byen har også vært spanske, med Eduardo Chozas som tok seieren i 1985. Til tourens siste besøk i prefekturet Cantal i 2011 gikk rittet til Carmaux, der André Greipel vant i en spurt. Aurillac har vært vertskap for noen av Frankrikes største ritt og har alltid produsert en prestisjefylt vinner: Bradley Wiggins i Tour de l’Avenir i 2005, Peter Sagan i Paris-Nice i 2010 og Edvald Boasson-Hagen i Dauphiné i 2019.

Historie.

Det er antatt at i gallisk tid lå byens opprinnelige sted på høydene med utsikt over den nåværende byen Saint-Jean-de-Dône, og som de fleste jernalderbosetning ble den forlatt etter den romerske erobringen til fordel for en ny by etablert på sletten.

Byens historie er egentlig bare kjent fra 856. Året grev Gerald av Aurillac født på slottet der hans far, også kalt Gerald, var herre. I 885 grunnla han et benediktinerkloster som senere bar hans navn. Det første urbane området var sirkulært og bygget nær klosteret Aurillac. Gerald døde rundt 910, men hans innflytelse var slik at Gerald gjennom århundrene alltid var et dåpsnavn som var utbredt i befolkningen i Aurillac og omegn. I det 13. og 14. århundre motsto Aurillac flere beleiringer av engelskmennene, og i det 16. århundre fortsatte byen å lide under borger- og religionskriger.

Før den franske revolusjon hadde Aurillac en Présidial og bar tittelen hovedstad i Haute-Auvergne. I 1790 ved opprettelsen av avdelinger, etter en periode med alternerende med Saint-Flour, ble Aurillac definitivt hovedstaden i Cantal.

Villeneuve-sur-Lot. Mål

Place de l'Amiral
Place de l’Amiral

Villeneuve-sur-Lot er Tour de France by for tredje gang. Og det til de 28.000 innbyggernes store glede. Det meste spennende med byen er det lokale markedet. Og det bare med lokale produsenter. Om sommeren er det kveldsgourmetarrangementer i de skyggefulle omgivelsene på Place de l’Amiral Courbet. Fra det ene standen til det neste kan du sette sammen din egen gourmettallerken. En rekke lokale produsenter vil være til stede for å tilby kjøtt, frukt og grønnsaker, et utvalg av desserter, vin og øl … Alt i en festlig atmosfære, med levende musikk hver gang. Og vinen jeg velger meg kommer fra Gascogne.

De fleste har hørt om de tre musketere og deres fjerdemann d’Artagnan.

GascogneOg akkurat d’Artagnan er litt spennende. Han kommer nemlig fra den gamle provinsen Gascogne som strakk seg fra spanskegrensen til nord for Bordeaux. Et område som er kjent for det «søte liv» med foie gras confit de canard og ikke minst deres underlige språk. Og det er jo ting som også preget d’Artagnan. Men det er ikke bare gjess og ender som skaper det «søte liv»  Også vinen er verd å prøve. Og de er ikke dyre.

Dom. Saint-Lannes Signature 2023. Frankrike, Sørvest, Côtes de Gascogne. Pris kr. 138,90 Poeng 85/100 Importør: Podium Wines AS

Druene er Ugni Blanc 10%, Gros Manseng 10%, Colombard 80%. Fargen er lys gul med et grønt skjær. Frisk duft av sitrus, lyse bær og bitte litt stikkelsbær. Frisk og fyldig på smak. God munnfølelse. Lever opp til duften med en frisk frukt og sitrus. Bra balansert. God ettersmak. Ekte kosevin. Meget bra kjøp og masse vin for pengene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.