Den 13. etappen av Tour de France 2024 går fra Agen til Pau, en distanse på 165,3 kilometer.
Etappen starter i Agen og beveger seg mot foten av Pyreneene. Ruten er preget av rullende terreng, spesielt i den siste timen, noe som kan by på utfordringer for sprinterne som ikke trives i bakker
Løpet inkluderer to kategoriserte stigninger i de siste 40 kilometerne: Côte de Blachon (1,5 km med en gjennomsnittlig stigning på 6,9%) og Côte de Simacourbe (1,8 km med en gjennomsnittlig stigning på 6,4%). Disse bakkene kan bli avgjørende for å skille de sterkeste rytterne fra resten av feltet før målgangen i Pau.
Agen
Agen er en by i det sørvestlige Frankrike. Den ligger i regionen Aquitaine og er hovedstad i departementet Lot-et-Garonne. Byen ligger ved høyre bredd av Garonne og har omtrent 34 400 innbyggere. Det byen er mest kjent for, er å være sviske hovedstad i Frankrike.
Pruneaux d’Agen
Svisker kom fra Kina langs Silkeveien til Syria. Det var romerne som brakte dyrking og tørking av svisker i Agen-regionen. De plantet flere varianter, inkludert Saint-Antonin eller Maurine plomme, en liten blå plomme som produserte en veldig svart sviske av liten størrelse. Andre varianter av Damaskus plomme ble senere brakt til Agen fra Syria av korsfarerne i det 13. århundre. Munkene i Clairac, ved poding med lokale plommetrær, valgte denne nye varianten av Prune d’Ente (på gammelfransk betyr «enter» «å pode»).
Denne nye varianten, med sin tynne hud og vakre mauveblå farge, er godt tilpasset terroirene i sørvest. Den resulterende nye svisken er stor i størrelse, med delikate smaker og aromaer. Takket være havnen på Garonne ble Agen den viktigste byen for sviskeforsendelser. Ettersom de er stemplet med navnet på opprinnelseshavnen, er de kjent som Pruneaux d’Agen eller på norsk, Agen svisker. Etter en rekke vanskelige år på grunn av de to verdenskrigene, gjenvant Agen sviskeproduksjon sin stamtavle med tildeling av en PGI i 2002 av EU.
Litt kuriosa til slutt. Byen har vært bispesete siden 300-tallet, og man kan finne store ruiner fra romernes Aginnum.
Pau
Pau er en kjent målby i Tour de France og har vært vert for rittet mange ganger tidligere. Den siste gangen Touren hadde målgang i Pau var i 2019, da Julian Alaphilippe vant en individuell tempoetappe. Denne gangen forventes det en massespurt, forutsatt at sprinternes lag klarer å kontrollere utbryterne og de utfordrende bakkene på slutten.
Litt historie
Det ble bygd festningsverk på stedet på 1000-tallet og det er slettes ikke sikkert at det har eksistert en bosetting her før. Pau betyr «palisade» på oksitansk, og var sete for vicomtene i Béarn. Pau ble derfor hovedstad i Béarn i 1464.
Château de Pau har to tårn fra 1100-tallet, mens det største er fra 1300-tallet. Det ble tidlig på 1500-tallet omgjort til bosted av Gaston Fébus, greve i Foix, og ble brukt som residens av kongene av Navarra når de besøkte Béarn.
Kong Henrik IV
Kong Henrik IV av Frankrike, dere vet han som ville at alle skulle ha råd til ei høne i gryta, (1553–1610) ble født i Pau. Hans mor, dronning Jeanne d’Albret av Navarra, hadde krysset Pyrenéene for å sikre at han skulle bli født i Frankrike. Leppene til barnet ble fuktet med den lokale vinen og gnidd med hvitløk like etter han var født. Da Henrik IV dro bort fra Pau for å bli Konge av Frankrike, sa han at han gav ikke Béarn til Frankrike, han gav Frankrike til Béarn. Men, det viktig her er vinen som leppene ble fuktet med og det nærmeste man kommer lokal vin, kommer fra Jurançon.
Jurançon
Jurançon er som sagt en vinregion i Sørvest-Frankrike ved foten av Pyreneene, rundt kommunen Jurançon. Med andre ord, rett utenfor Pau. De produserer en tørr hvitvin og en mer ettertraktet søt hvitvin. Druesortene som brukes er Gros Manseng, Petit Manseng og Courbu. De søte vinene utvikler aromaer av tropisk frukt som ananas og mango. Vinstokkene dyrkes i bratte fjellskråninger, og til de søte vinene blir druene ofte håndplukket til langt ut i oktober og november.
Domaine Bru-Baché
Eiendommen ble startet på 60-tallet av Georges Bru-Baché, og begynte med flasketapping av egne viner i 1973. På begynnelsen av 80-tallet startet Georges med fatgjæring av vinene sine, noe som fremdeles gjøres i dag. Georges gikk over i pensjonistenes rekker i 1994, og hans «petit-cousin» (sønnen til søskenbarnet hans) Claude Loustalot, tok over
Bru-Baché Jurançon Sec 2021. Frankrike, Sørvest, Jurançon. Pris kr. 265,- Poeng: 90/100 Importør: Moestue Grape Selections AS
Drua er en klassisk drue for Jurançon, Gros Manseng. Lys gyllen med et grønt skjær på farge. God duft av kaprifol, sitrus og epler. Smaken er frisk, fruktig med en fin syre. Lever opp til duften med sine blomster og sitrus. Lekker og lang ettersmak. Passer virkelig bra sammen med fisk. Meget bra kjøp.