Søndagens etappe for Tour de Vin, går fra den lille landsbyen Cesenatico til Bologna. En kupert etappe på nesten 200 km.

Startbyen Cesenatico er kanskje ikke det mest spennende stedet i Italia. Landsbyen har sånn cirka 26.000 innbyggere og hovednæringen er fisk og turisme. Kjent folk som har kommet fra stedet er syklisten Marco «Piraten» Pantani og ikke minst poeten Marino Moretti.

Bologna

Målbyen er universitetsbyen Bologna, hovedstad i regionen Emilia-Romagna. Og ikke er det bare en universitetsby, men de har også verdens eldste universitet, datert helt tilbake til år 1088. Kjente professorer fra universitetet er blant annet forfatteren Umberto Eco. Men det kommer flere kjentfolk fra Bologna og en hel bunke paver. Nevner i fleng, Gregory XIII, Gregory XV og Benedict XIV. Ellers er jo en ikke helt ukjent alpinist fra byen, nemlig Alberto Tomba.

Bologna har også en god tradisjon for sykkel. Byen er både start og målby for Giro d’Emilia og ikke minst har Giro d`Italia stoppet her hele 23 ganger.

Emilia-Romagna

For meg, er Emilia-Romagna det mest spennende på denne etappen. Regionen er en av Italias og Europas rikeste. Industrien er høyt utviklet, spesielt i området mellom Parma og Bologna. Her finner man luksusbilprodusentene Ferrari, Lamborghini og Maserati. Ellers er næringsmiddelindustrien stor med selskaper som blant annet Barilla.

I denne regionen er vinproduksjonen stor, rent faktisk er den den 4. største vinregionen i Italia.  Det er tre områder i Emilia Romagna som er godkjent som DOC-distrikter for Lambrusco, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino di Santa Croce og Lambrusco di Sorbara. En underbetegnelse er Reggiano DOC.

De beste Romagna DOC-vinene er basert på Sangiovese og har både dybde og smaksfylde med stort lagringspotensial.

I den vestlige delen Emilia foretrekker de musserende viner, mens de i østlige Romagna fortsatt satser på vanlige, «stille» viner. Blant de hvite druene fra Emilia finner vi Ortrugo, Pignoletto og Malvasia di Candia. De røde druene, med unntak av Barbera og Croatina, tilhører først og fremst den store Lambrusco-familien, som er produsentene av den berømte vinen med samme navn. Denne produseres hovedsakelig i en lett musserende «frizzante»-versjon. Barbera og Croatina er for øvrig brukt til produksjon av «Gutturnio». I Emilia regionen finner vi også to andre røde druer: Fortana og Ancellotta. Disse brukes ofte til fremstilling av Lambrusco-vin. I Romagna, hvor vinen som nevnt foretrekkes stille, finner vi den hvite druen Albana, og denne er den mest kjente fra området. Her finner vi også den hvite druen Trebbiano Romagnolo, samt Bombino Bianco, som kalles «Pagadebit». Sangiovese er den viktigste røde druen i regionen, etterfulgt av Cagnina, som i Romagna er mest kjent under druenavnet Terrano.

Poderi dal Nespoli

Poderi dal Nespoli ligger i Bidente-dalen, på åsene i Forlì, omtrent 177 meter over havet, et område som forbinder Appenninene med Adriaterhavskysten.

Historien til Poderi del Nespoli spenner over fire generasjoner og i dag er det Celita Ravaioli som drifter gården. Hun laget sin første vin noensinne i 2004. Celita hadde lært av sin bestefar, far og onkel, deltatt i innhøstingen siden hun var et lite barn, gitt en hjelpende hånd i alle ulike fasene. I begynnelsen ga  hennes far råd og prøvde å rette opp det han så som feil, men Celita var fast bestemt på å finne sin egen vei. I 2006 ble hennes bestrebelser kronet med den mest prestisjefylte anerkjennelsen noensinne: de 3 brillene til Gambero Rosso. Et år senere gjentok Celita denne suksessen.

PdN Nespolino Sangiovese Biologico 2020. Italia, Emilia-Romagna, Romagna. Pris kr. 159,90 Poeng: 86/100 Importør: Sorellina AS

Sangiovese. Mørk rød farge. Duft av mørke bær med hint av krydder. Bra frisk fylde på smak Samme bær som i duften. Bra balansert. Mild tannin. God ettersmak. Passer bra sammen lyst kjøtt fra grillen. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.