En riesling til sommer og sol

Leitz-familiens erfaring som vinbønder går helt tilbake til 1744, men historien om dagens Weingut Leitz starter like etter andre verdenskrig, da Johannes sin bestefar Josef Leitz gjenoppbygget en sønderbombet vingård.

Vinhuset ble i en kort periode drevet av Johannes’ far Antonius, som døde da sønnen var bare 14 måneder gammel. Moren overtok da ansvaret for eiendommen, parallelt med å drive blomsterbutikk og målbevisst hjelpe sønnen inn i rollen som selvstendig vinmaker.

Etter å ha tatt en mastergrad i vitikultur og jobbet hos flere ulike vinprodusenter, overtok Johannes vingården i 1985. Den gangen omfattet Weingut Leitz kun 2,1 hektar med vinmark og en liten kjeller bak morens blomsterbutikk. Johannes er en arbeidsom og kvalitetsbevisst mann, og startet dermed tidlig med å legge om arbeidet for å lage bedre viner. Han solgte derfor unna de dårligste vinmarkene, for så å kjøpe parseller i mange av de beste vinmarkene i Rüdesheim. I dag består eiendommen av imponerende 43 hektar med vinmark. Det er kanskje ingen annen vingård fra Tyskland som har betydd så mye for riesling-revolusjonen som har skjedd i Norge de siste femten, tjue årene. Dels med sine usnobbete tilnærming med både bag in box og flasker med skrukork. Men først og fremst for sin fremragende kvalitet.

Leitz Riesling Trocken 2023. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 469,90 Poeng 85/100 Importør: Moestue Grape Selections AS

Drua er riesling. Fin grønngul farge. Duften av grønne epler, sitrus og litt fersken. Frisk og fruktig på smak. Lever fint opp til duften, med epler, litt sitrus. Meget bra syre og sødme. Bra ettersmak. Dette er vinen for salater og gode venner. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.