Etappe ti går fra Orléans til Saint-Amand-Montrond. Etappen er flat og er 187,3 km. Med andre ord, sprinternes dag.

Orléans er en av Frankrikes eldste byer og ligger i det nordlige midtre Frankrike, omkring 111 km sørvest for Paris og ved elven Loire, hvor elven kurver seg sørover langs Sentralmassivet. Byen er hovedstad for departementet Loiret og regionen Centre-Val de Loire.

OrléansOpprinnelig var Orléans en keltisk by, Cenabum, og het i romertiden Aurelianum etter keiser Aurelian – derav byens nåværende navn. I tiden 1309–1790 hadde byen et berømt universitet, som i middelalderen ble besøkt av tallrike skandinaver. Byen var hovedstad i hertugdømmet Orléans fra 1300-tallet til 1498 og er berømt fra engelskmennenes beleiring under hundreårskrigen i 1428–1429, da den ble unnsatt av Jeanne d’Arc. Senere, på 1500-tallet, var Orléans et sentrum for hugenottene.altså de franske protestantene, og her ble Frans av Guise myrdet i 1563. Under den fransk-tyske krig i 1870–1871 var byen okkupert av Tyskland, og den ble sterkt ødelagt av bombing under andre verdenskrig.

Tour de France og Orléans

Erik Zabel
Erik Zabel, Ble senere tatt for doping

Orléans var vertskap for Tour de France seks ganger mellom 1964 og 2001, da byen var starten på en etappe til Évry vunnet av Erik Zabel. For den siste målgangen i byen, i 1974, syklet Eddy Merckx à la Merckx. Han kom 12 km fra mål på morgenens halvetappe og vant solo. Men kanskje hadde kannibalen bitt av mer enn han kunne tygge, for på ettermiddagen ble han slått med ti sekunder i et 37,5 km langt temporitt av Michel Pollentier.   I 1964 dominerte Jean Stablinski den første plasseringen i byen med den franske mestertrøya på ryggen. To år senere var det en annen franskmann, Pierre Beuffeuil, som vant etter et brudd på 206 kilometer.

Saint-Amand-Montrond.

Saint-Amand-Montrond.Byen er underprefektur i departementet Cher i regionen Centre-Val de Loire. Byen ligger ved elva Cher og har om lag 11 000 innbyggere.Byen ligger ved Chers østlige bredd. Elva skiller byen fra kommunen Orval på den andre siden. To bruer knytter de to kommunene sammen.

Det har vært bosetninger ved Saint-Amand tilbake til førhistorisk tid. Tre byer ble delt i middelalderen, Saint Armand le Chastel, Montrond og Saint Armand sous Montrond.

Saint-Amand-Montrond og Tour de France

Carlos Sastre
Carlos Sastre

Saint-Amand-Montrond har vært vert for Tour de France fire ganger tidligere. For Carlos Sastre er Saint-Amand-Montrond virkelig gullbyen. Det var her spanjolen holdt unna Cadel Evans i den siste temporitten i 2008-utgaven og beholdt  den guletrøya for å ta ham helt til Paris. Australieren på sin side måtte vente ytterligere tre år på kronen på verket. Men dagens etappe skal logisk sett koke ned til en sprint.

Loire

LoireJeg har alltid vært svak for Loiredalen. Ikke bare for den fantastiske maten og vinene.

Også landskapet som ligger ved elven Loire. Det er et sjeldent vakkert, frodig landskap. Et landskap som både inneholder storslåtte borger og mer enn 300 slott, gamle landsbyer. Jeg mener det ikke er en tilfeldighet at det finnes på UNESCO sitt verdensarvområde. Har man muligheten til det, så seile med en kanalbåt i mektige fem knop på elva. Legg til der man vil. Og bare la tiden, vinen og elva flyte sakte.

Men, det var ikke UNESCO som oppdaget området først- På 1300 tallet og lenge etter det, så var Loire de franske kongenes rekreasjonsområde og ikke minst, byen Paris sitt spiskammer.

Coteaux du Giennois

Coteaux du GiennoisAlice Berthiers vinmarker er plantet i åssidene av Loire med  de geologiske formasjonene Sancerrois og Pouilly – det vil si det  klassiske Sauvignon Blanc-terroiret.  Terroiret er en blanding av 50% silexjord fra byen St Père, og 30% kalkstein og 20% leire fra byen Pougny, begge i hjertet av de sentrale vinmarkene langs Loire-elven. Hver tomt er vinifisert separat og bringer sin egen kompleksitet til vinen.

Så snart de kommer til vingården, presses druene forsiktig og saften får lov til å slå seg naturlig i 36 timer. Spontangjæring med naturlig gjær foregår i temperaturkontrollert Berthier-Coteaux-du-Giennoisståltanker. Vinen går gjennom naturlig malolaktisk gjæring og modnes i noen måneder på sine fine lees til tapping utføres om våren. Den hviler i 8 måneder i flaske før salg.

Berthier Coteaux du Giennois 2019. Frankrike, Loire, Coteaux du Giennois. Pris kr. 239,90 Poeng: 87/100 Importør: Gourmet Wines AS.

Druene er Pinot Noir 80% og Gamay 20%. Fargen er dyp rød. Duft av kirsebær, litt blomster. Smaken er rund og med samme kirsebær som i duften. Bra tannin og god syre og sødme. God ettersmak. Passer sammen torsk eller lyst kjøtt. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.