I morgen begynner Tour de France.

For meg starter sommeren sammen med Tour de France. Tre uker som er bedre enn fødselsdag, julaften og 17.mai til sammen. Og det har den gjort siden syttitallet en gang da jeg begynte å følge touren og ble sånn temmelig avhengig. Så avhengig at jeg på 1990 tallet måtte besøke touren et flertall ganger. Og for altfor mange kilo siden, syklet jeg opp Alpe d’Huez på godt over en time. Det var det året Marco Pantani satte ny rekord opp fjellet på 36 minutter.

Også skuffelsen over Tour de France har vært store. Dopingskandalene som har florert med folk som Lance Armstrong, Bjarne Riis og mange andre. Og jeg har sverget på å aldri se en etappe av touren igjen. Men så nærmer vi oss start og alt er glemt. Det man husker, er Edvald Boasson Hagens etappe seire, Thor Hushovd sprint og ikke minst den gang han klatret i den grønne trøya. Også min helt, Kurt Asle Arvesen. Han vant en etappe, men først og fremst var han en fantastisk road captain.

Firenze

FirenzeI år starter første etappe i Firenze. Det skal sykles 206 km fra Firenze til Rimini. Og akkurat startbyen Firenze er spennende. Det første registrerte sykkelrittet i Firenze fant sted 12. april 1869. Rittet, kalt «Velodromo di Firenze», var et baneritt på 10 runder på en 1,6 kilometer lang oval bane i Cascine-parken. Vinneren var en engelsk rytter ved navn Edward Varley.

Sykling var en populær aktivitet i Firenze på 1800-tallet, og det ble arrangert flere løp og konkurranser i løpet av årene. I 1896 ble det etablert en permanent sykkelklubb i byen, «Società Ciclistica Italiana», som bidro til å fremme sykling som sport.

Sykkelritt i sin moderne form, med lange distanser og etapper på landevei, ikke ble populære i Italia før på 1900-tallet. Giro d’Italia, ble først arrangert i 1909. En myte vil ha det til at Leonardo da Vinci fant opp sykkelen i nettopp denne byen. Men det er mer enn tvilsomt om det stemmer.  I vente på at Tour de France starter, så er det vel verd å oppleve byen. Den er kjent som fødestedet til renessansen, en periode med stor kulturell og intellektuell blomstring som formet den vestlige verden. Gater og torg er fylt med imponerende bygninger fra middelalderen og renessansen. Den berømte Duomo, katedralen Santa Maria del Fiore, med sin majestetiske kuppel, er et must-see. Andre ikoniske monumenter inkluderer Ponte Vecchio, en middelaldersk bro med gullsmedebutikker, Palazzo Vecchio, det tidligere rådhuset, og Galleria degli Uffizi, et av verdens mest berømte kunstmuseer. Og det er heller ikke så dumt å gå i fotsporene til folk som Nicolas Machiavelli), Leonardo da Vinci, Michelangelo og Donatello. I moderne tid så har vi folk som Giucco Gucci og Franco Rossi.

Toscana og vin

Fred i sinnet i Toscana.

Det beste med Firenze er at det er plassert så og si midt i Toscana. Toskansk mat er kjent for sin enkelhet og bruk av friske, lokale råvarer. Prøv Bistecca alla Fiorentina, en stor grillet biff, eller Pappa al Pomodoro, en varm tomatsuppe med brød. Og har man tid og mulighet, så besøk noen lokale vingårder. Mine tips er:

Basilica Cafaggio

Basilica Cafaggio holder til i Conca d’Oro-området i Montalcino, Toscana, Italia. Gården historie strekker seg helt tilbake til 1408.

Basilica Cafaggios produksjon strekker seg utover de prestisjetunge rødvinene. De lager også olivenolje og grappa, begge uttrykk for regionens kvalitet og karakter. De eier 60 hektar hvorav 30 hektar er vinmarker, 10 hektar er dyrket med oliventrær, og 20 hektar er skog. 85 % av vinmarkene er beplantet med Sangiovese, og 15 % Cabernet Sauvignon, litt Merlot og litt Cabernet Franc. Vinmarkene er fordelt over kjente cru-områder som Cannubi, San Lorenzo og Brunate. Disse vinmarkene drar nytte av det unike jordsmonnet og klimaet i Montalcino, noe som resulterer i viner med tydelig egenart.

Basilica Cafaggio kombinerer tradisjonelle vinifikasjon med moderne teknikker. De fokuserer på kvalitet og bærekraftig drift for å bevare vinens naturlige karakter. Avhengig av vinstilen lagres vinene i en kombinasjon av store eikefat og temperaturregulerte ståltanker.

Basilica Cafaggio er en viktig aktør i Montalcino. Deres dedikasjon til kvalitet, respekt for tradisjon og bruk av lokale druer resulterer i viner som hyller denne berømte toscanske regionen.

Villa Cafaggio Chianti Classico 2018. Italia, Toscana, Chianti Classico. Pris kr. 224,90 Poeng: 87/100 Importør: Momentum Wines AS

Villa Cafaggio Chianti ClassicoDrua er Sangiovese. Fin rubinrød farge en lysbrun kant. Duft av kirsebær med små hint av krydder og fat. God fylde på smak, frisk og fruktig. Samme bær som i duften. Meget bra balansert syre og sødme. God tannin. Lang elegant ettersmak. En vin som passer glimrende til lam og ikke minst til kos. En «Løp og kjøp vin.»

Vignamaggio

Det første dokumentet som beviser vinfremstilling på Vignamaggio ble skrevet år 1404.

På pergament skriver Amidio Gherardini sammen med broren Accerito, om planene de hadde for bruk av noen tomme fat, og samtidig ble de enige om hvor mye vin de vil gi til den tørste mottakeren av brevet.

 I begynnelsen av 1800 tallet blir hele regionen rammet av en landbrukskrise. Derfor selger familien Gherardi villaen og gården i 1831. Eiendommen får en rekke ulike eiere resten av århundret.

Men 1926 gjorde Sanminiatelli-grevene Vignamaggio til et viktig kunst- og kultursenter, med kjendisgjester og fester som det fortsatt snakkes om i dag.

I 1987 blir eiendommen kjøpt av Nunziante-familien, som restaurerer bygningene og hagene, renoverer kjellerne og åpner eiendommen for publikum. Et ambisiøst restaureringsprosjekt drevet av arkitekten Patrice Taravella. Med utvidelsen av hagen, renovering av bygningene og diversifisering av landbruksaktiviteter er Vignamaggio en  allsidig opplevelse. Gården er forvandlet til en avantgarde økologisk landbrukseiendom. Noe som også har gitt en rekke fremragende viner.

Vignamaggio Terre di Prenzano Chianti Classico 2020. Italia, Toscana, Chianti Classico. Pris kr. 259,- Poeng : 89/100 Importør: Norvin AS

Sangiovese. Fin mørk rubinrød farge. Duft av kirsebær med små hint av krydder og fat. God fylde på smak, frisk og fruktig. Samme bær som i duften. Meget bra balansert syre og sødme. God tannin. Lang elegant ettersmak. En vin som passer glimrende til lam og ikke minst til kos. En «Løp og kjøp vin.»

Og helt til slutt vil jeg foreslå:

Castello di Gabbiano

Vinene Castello di Gabbiano og Cavaliere d’Oro har vært dyrket helt siden 1464. Da skrev tjenestemenn fra Republikken Firenze at vin og olivenolje var den mest verdifulle råvaren i distriktet.

Man vet at Castello di Gabbiano har en historie helt tilbake til 1124. På den tiden tilhørte slottet en av de viktigste bankfamiliene i Firenze, Bardi, som i andre halvdel av det trettende århundre som utvidet slottet ved å bygge murer i en typiske Guelph-stil. Slottet forble i Bardis eie til tidlig på 1400-tallet, da det ble overtatt Soderini-familien, en av de mest politisk innflytelsesrike familiene i Firenze.

Det var Pier Soderini som sto for ombyggingen av Gabbiano i Fattoria ifølge arkivene fra 1480. I løpet av det neste århundre ble nye bygninger lagt til. Til slutt ble slottet en stor firkantet bygning, som fungerte som en stor borg.

På 1800 tallet og ble det utført forskjellige restaureringsprosjekter, som alle respekterte slottets arkitektoniske historie. Dette inkluderer det nyklassiske private kapellet som ble bygget på 1800-tallet under eierskap av Del Turco-familien. I dag er det Treasury Wine Estates som er eiere.

 Federico Cerelli

Federico Cerelli  begynte som vinmaker på  Cavaliere d’Oro i 2011. Det var da slottet ennå ble kalt Castello di Gabbiano.  Frederico kom med  10 års erfaring fra prestisjetunge italienske vinprodusenter og da spesielt fra Toscana og vinregionene Chianti Classico. Og i dag bærer vinen fra Cavaliere d’Oro virkelig preg av kunnskap og eleganse.

Cavaliere d’Oro Bellezza Chianti Classico Gran Selezione 2018. Italia, Toscana, Chianti Classico. Pris kr. 379,90 Poeng 92/100 Importør: Treasury Wine Estates Norway AS

Cavaliere d’Oro Bellezza Chianti Classico Gran Selezione 2018Ny årgang. Drua er Sangiovese. Rubinrød farge. Duft av kirsebær med litt krydder og fat i bakgrunnen. Frisk og fruktig. Bra fylde. Samme bær og fat som i duften. Meget bra balansert syre og sødme. Riktig bra ettersmak. En vin som vil fungere riktig bra sammen med pasta. Meget bra kjøp

Om du vil besøke en vingård, ring eller send en mail først. Det er jo ikke alltid det passer vinbonden.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.