Åttende dagen med ennå en flat etappe. En etappe som er på 183,4 km og går fra Semur-en-Auxois til Colombey-les-Deux-Églises. Og det beste av det hele, vi er fortsatt i Burgund og Côte-d’Or.

Semur-en-Auxois har sånn rundt regnet 4200 innbyggere.

Semur-en-Auxois
Semur-en-Auxois

Semur-en-Auxois har et utrolig vakker middelaldersk sentrum, bygget på  rosa granitt og  er mer eller mindre omkranset av elven Armançon. Elven ga tidligere drivkraft til garverier og møller, men vannføringen er nå noe redusert av Lac de Pont. Demningen ble bygget oppstrøms i det 19. århundre for å gi vann til Canal de Bourgogne.

Noe som også kommer fra landsbyen, er Hohner trekkspill. Mer positivt er at det at Mistral kjeksfabrikk, grunnlagt i 1954, har vært basert i Semur siden 1974.

Semur-en-Auxois har vært startby to ganger i Tour de France.I 2007 var byen utskytningsrampe for en etappe vunnet i Bourg-en-Bresse av Tom Boonen foran Oscar Freire og Erik Zabel. Det jeg husker beste var at Bradley Wiggins i brudd 191 kilometer, men ble tatt igjen 7 kilometer før mål.

Vin fra Arnaud Germain.

Semur-en-AuxoisArnaud Germain, er involvert i Domaine Germain Père & Fils. Siden 2009 har han utviklet den kommersielle delen av eiendommen. Men, han grunnla også sin egen virksomhet, Maison Arnaud Germain, og har utvidet eiendommen til å inkludere Meursault, Volnay, Chambolle-Musigny, og Puligny-Montrachet. Nå distribueres vingårdens vin over hele Frankrike, og til og med i utlandet.

I 2010 signerte Arnaud charteret til Independent Winegrowers, et symbol på en vindyrking som verdsetter mangfoldet av terroir og kunnskap.

Arnaud Germain Bourgogne Côte-d’Or Chardonnay 2022. Frankrike, Burgund, Bourgogne Côte d’Or. Pris kr. 289,90 Poeng: 88/100 Importør: Winederful AS

Arnaud Germain Bourgogne Côte-d'Or ChardonnayGulgrønn på fargen. God duft av epler og sitrus med hint av urter. Smaken har en fin fylde og en frisk fruktighet. Riktig bra balansert syre og sødme. Et aldri så lite hint av fat. God ettersmak. Passer sammen med fisk men også til kos og den gode samtale. Meget bra kjøp.

Colombey-les-Deux-Églises

For første gangen så kommer Tour de France til den bitte lille landsbyen med 750 innbyggere.

Colombey-les-Deux-Églises er en kommune i  departementet Haute-Marne  i det nordøstlige Frankrike. Det er best kjent som hjemmet til Charles de Gaulle. Colombeys navn betyr «kirkegård», fra det latinske colombarium. De «to kirkene» som det refereres til i navnet er sognekirken, Notre-Dame-en-son-Assomption, og det førrevolusjonære Cluniac-klosteret Saint-Jean-Baptiste.

Charles de Gaulle

Charles de GaulleColombey oppnådde berømmelse som hjemmet og gravstedet til det 20. århundre soldat og statsmann Charles de Gaulle, som kjøpte en betydelig eiendom på den sørvestlige kanten av landsbyen i 1934. De Gaulle trakk seg gjentatte ganger tilbake til Colombey da hans politiske hell avtok, først ved etableringen av Den fjerde republikk i 1946, og deretter mellom 1953 og 1958, før han igjen ble president på høyden av Algeriekrisen. Hans siste tilbaketrekning til Colombey kom i 1969, og han døde der året etter. «Colombey» ble mye brukt som en politisk metafor for en statsmanns midlertidige tilbaketrekning fra det politiske livet til landet hans kom og ba om ham igjen.

Vin.

Haute-MarneHaute-Marne er IGP for viner produsert i den administrative avdelingen med samme navn i det nordøstlige Frankrike. Avdelingen ligger omtrent i midten av en trekant laget av de berømte vinregionene Champagne i vest, Alsace i øst  og Burgund i sør.

Nicolas Morin

Nicolas MorinNicolas Morin er mannen som forlot en karriere som bøkker i Champagne for å starte opp som mikro-negosiant i Nuits-Saint-Georges i Burgund. Her lager han terroirdrevne viner som er med på å redefinere viner fra Burgund. Vinene lagres selvfølgelig på fat som han har laget selv.

Tett samarbeid med vinbønder

Nicolas kjøper druer fra vinbønder langs hele Côte d’Or. Druene han kjøper kommer fra vinmarker som kultiveres uten bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler og han jobber tett på vinbøndene for å forsikre seg om at de jobber så bærekraftig som mulig. Samarbeidet mellom vinbøndene og Nicolas er så nært at Nicolas selv får bestemme innhøstingsdatoen til druene. På denne måten har han full kontroll på at modningsgraden til druene er akkurat sånn han vil ha den.

Nicolas har høy arbeidsmoral og fokus på detaljer. Til tross for det ønsker han at druene skal gjøre mesteparten av jobben, derfor bruker han minst mulig hjelpemidler i kjelleren. Han unngår for eksempel mekaniske pumper og fottråkker druene, noe som bidrar til å minimere harde tanniner i vinene hans. Han jobber for det meste med hele klaser avhengig av årgang, og bruker ofte semi-karbonisk maserasjon.

En del av den nye bølgen i Burgund

TønnerSvovelbruken holder han til et minimum og noen ganger tilsettes ikke svovel i det hele tatt. Resultatet er en bred portefølje av lettdrikkelige, fruktige og terroirdrevne viner, som samtidig er komplekse og lagringsdyktige. Hans første årgang kom i 2014 og siden den gang har han blitt en vinmaker av rang og er nå høyt respektert i Burgund. Vinene til Nicolas har vært med på å sette ham på kartet i Burgund som en del av den nye bølgen vinmakere i området.

Nicolas Morin Bourgogne Les Ecrivains Pinot Noir 2021. Frankrike, Burgund, Bourgogne. Pris kr. 517,- Poeng: 90/100 Importør: Non Dos As

Nicolas Morin Bourgogne Les Ecrivains Pinot Noir 2021Pinot Noir. Medium rød med et blått skjær. God duft av kirsebær, markjordbær med et fint hint av fat. Smaken lever fint opp til duften, med elegant fylde. Rund og god med bra fruktighet. Bra balansert syre og sødme. Bra tannin og en riktig bra ettersmak. Vil passe glimrende til småvilt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.