Etappen starter der vi sluttet dagen før, Mulhouse til vintersportstedet La Planche des Belles Filles.

Foruten om turisme, er de kjent for sin treindustri og den store Jacques Brel festivalen.

Men, det er det som er rundt om Tour de France ruten som er spennende denne gangen. Og det er ost.

Ost og vin.

Det var den altfor tidlig bortgangene Erwein Graf Matuschka-Greiffenclau på slott Vollrads som virkelig demonstrerte vin og ost for meg. Han hadde samarbeidet med en sveitsisk meierikjede og funnet ut at syrene i visse viner var den samme som i ost. Noe som igjen førte til at smaken på osten og vinen forsterket hverandre og gikk opp i en høyre enhet.

muenster_cheese-9520Og det samme med osten på dagens rute. Münster ost kommer ikke fra Tyskland eller Sveits som navnet kunne tyde på, men Frankrike. Nærmere bestemt fra Münster i Vosges-fjellene. Osten ble sannsynligvis laget av munker allerede på 1300-tallet. I dag har Munster en såkalt AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) som betyr at osten må komme fra et særskilt geografisk område og lages etter bestemte metoder.

Dette er ikke en ost for hvem som helst og det er ikke den du har på på brødskiva til barnas matpakke. Duften er kraftig og er man ikke osteelsker, så snur man seg bort i vemmelse. Men ikke la dere lure av duften, smaken er behagelig og passer best sammen med et godt brød man bryter og spiser sammen med osten. Vinen man drikker til, er en klassiker fra Alsace. Det er jo tross alt her vi er. Gewurztraminer. Gewürz er det tyske ordet for krydder. I Frankrike skrives navnet som Gewurztraminer, altså uten tødler over u. Og det er krydderet sammen med syra som gjør denne vinen til en fantastisk opplevelse sammen med Münsterosten. Bare spis og nyt.

Comté.

comte_cheese_16x9Man har ikke vært i Frankrike om man ikke har prøvd en Comté ost. Det er en fastost fra de østlige Jura-fjellene i Franche-Comté, og er en av Frankrikes mest solgte oster. Det er en ost med lange tradisjoner i Frankrike, og kan spores helt tilbake til 1200-tallet. Det går med 530 liter melk – 30 kuers dagsproduksjon – til å lage én Comté-ost som veier 45 kg. Den finnes i mange utgaver og mange lagringsnivåer, men lages på upasteurisert kumelk. Det er en ost med fantastisk fylde og sødme, innslag av smør og hasselnøtter. Comté fikk AOC-betegnelse i 1958.

 

Vin Jaune på fat
Vin Jaune på fat

Vinen jeg vil drikke til, er en av de mindre berømte vinene i dagens vinhage. Men den er kanskje den mest berømte vinen fra Jura. Og det er den sherry-lignende Vin Jaune. Savagnin druen blir høstet så sent som mulig. Av og til så sent at man kan bruke tyskernes betegnelse ”Spätlese” på den. Etter gjæringen, blir vinen lagret i gamle Burgund fat i minimum seks år. Fatene blir fylt helt fulle og de tillates å fordampe. Noe som danner en lomme helt øverst i fatet. Mens vinen fordamper og oksiderer, danner det seg en film av gjær på toppen. En gjær som minner om den som kommer fra Jerez, sherryens hjemstavn, men er ikke av samme gjærstamme. Når vinene er klar, har den en intens smak som passer helt fantastisk til de lokale ostene. Vinen tappes så på 62 cl clavelin flaske. Husk, denne vinen må du dekantere før du serverer den. Og skal man til himmelen, så er kombinasjon Comté og denne vinen noe som bringer en et godt stykke på vei.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.