Cune eller CVNE? Det siste står for Compania Vinicola del Norte de España – et av de fremste vinhusene i regionen.

I tillegg til et utall Cune-viner, er de også kjente for merker som Imperial og Viña Real. CVNE er et av de eldste vinhusene i Rioja og ble grunnlagt i 1879. Det var astmaproblemene til en av de to brødrene Real de Asua og hans søken etter et varmere klima som gjorde at han havnet i Rioja. Etter å ha studert i Bordeaux, var interessen for vin stor. At vinene ble kalt Cune og ikke Cvne, skyldes en skrivefeil da de første etikettene ble laget.

Nr. 94197
Cune Gran Reserva (rød)
Spania/Rioja/2015/13,5 prosent
Kr. 239,90 (basis)

En vin med et stort lagringspotensial. Laget på 85 prosent Tempranillo (Tinto del Pais) samt Graciano og Mazuelo. Fatmodnet i to år. Dyp rød. Mørke bær, tørt lær, steinfrukt, et modent fatpreg, sedertre, kaffe og urter. Mye kommer igjen i smaken som også er bløt, fyldig og frisk. I tillegg tørket frukt. Lang avslutning. Til lam og storvilt. Tåler masse lagring.

Nr. 57057
Cune Crianza (rød)
Spania/Rioja/2018/13,5 prosent
Kr. 149,90 (basis)

Ikke hver dag du finner en Rioja til den prisen. Samme druesammensetning som hos storebror. Mørk rød. Tradisjonell duft med eik, støv, bær og tørket frukt. Mer frukt i en bløt smak. God sødme, men også friskhet og en del tørrhet. Eik, bær og urter. Ennå ung. Til rødt kjøtt. Lagringsdyktig.

Nr. 57058
Cune Reserva (rød)
Spania/Rioja/2017/14 prosent
Kr. 189,90 (test)

Her er det lagt til en liten del Garnacha i tillegg til de tre ovennevnte druene. Fatmodnet. Dyp rød. God frukt, modne bær, lær, jord og fat i åpningen. Smaken er topp med fin fylde og bløthet. Krydder og vanilje. Tørre tanniner og gode syrer. Avslutter eksemplarisk. Til lam.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.