Et av de mindre vindistriktene i Frankrike, er Jura. Det ligger mellom Brugund og Sveits. På tross av at de har knapt en prosent av den franske vinproduksjonen, så har vinen blitt umåtelig populære de siste årene. 

At man dyrker vin i Jura, er ingen nyhet. Den begynte med romernes erobering av området i år 58 f.kr. Omtrent 30 år senere var det allerede en markant dyrking av vin. Så i stedet for å importere viner fra Italia begynte, den første eksporten på dette tidspunktet. Iallfall om man skal tro skriftene til Plinius den yngre.

På begynnelsen av 1800 tallet, var det over 20.000 hektar med vinmarker i Jura. I dag er det knapt 1500 hektar igjen.  De fleste vinmarkene ligger i skråningen mellom Bressesletten og Jurafjellene på ca. 200 til 400 meters høyde. De lavtliggende områdene er leirholdige mens de som ligger høyre oppe er primært kalkstein. Klimaet i Jura kan være barskt, med iskalde vintre og kjølig sommer. Noe som får bøndene i område til å høste druene så sent som mulig. Gjerne i slutten av oktober. Mens de går rundt og frykter at frosten skal komme før druene er høstet.

Arbois, Jura. Stockphoto

Vin Jaune

Jura er mest kjent for sine Vin Jaune “Det gule vinen” som lages på den lokale druen Savagnin. Dette er et tørt vin som lages på en lignende måte som Sherry. Men den er ikke som sherryen, en sterkvin. Etter gjæringen, blir vinen lagret i gamle Burgund fat i minimum seks år. Fatene blir ikke fylt helt opp og de tillates å fordampe. Noe som danner en lomme helt øverst i fatet.  Mens vinen fordamper og oksiderer, danner det seg en film av gjær på toppen. En gjær som minner om den som kommer fra Jerez, sherryens hjemstavn,  men er ikke av samme gjærstamme. Når vinene er klar, har den en intens smak som passer helt fantastisk til de lokale ostene. Vinen tappes så på 62 cl clavelin flaske. Husk, denne vinen må du dekantere før du serverer den.

En annen lokal spesialitet, er Vin de Paille, eller stråvin på godt norsk. Etter druehøsten legger man druene ut på stråmatter og lar de tørke til de nesten er rosiner. Selvfølgelig gir de mye mindre vin pr drue enn normalt. Men, man får en vin som er meget mer intens i smak. På grunn av det høye sukkerinnholdet i druene, får du en vin som har lang lagringsmulighet og ofte et alkoholinnhold på godt over 14 prosent. De mer berømte slektningen til Vin de Paille, er for eksempel Amarone.

Men personlig er jeg mest begeistret for Crémant fra Jura. Som regel er de spennende, fruktig og holder en veldig bra kvalitet. Og den allerbeste, etter min ringe mening, kommer fra André et Mireille Tissot.

André et Mireille Tissot. Jura.

Domaine André og Mireille Tissot er en produsent som ligger i Jura-regionen i Øst-Frankrike.  Gården ble grunnlagt i 1962 og driftes i dag av Bénédicte og Stéphane Tissot. De har et skarpt fokus  på produksjon av regionale viner, Arbois, Côtes du Jura og Crémant du Jura. Den 43 hektar store vingården dyrkes biodynamisk og bruker bare naturlig gjæring. 

Tissot Crémant du Jura 2014.  Frankrike, Jura. Pris kr. 559,90 (150 cl) Poeng 91/100

Druene er Trousseau (Merenzao) 5%, Poulsard 5%, Chardonnay 50%, Pinot Noir 40%. Vakker gyllen farge. Fine små bobler. En riktig god duft av sitrus, epler og bitte litt brødbakst. Herlig. Smaken har en virkelig god munnfølelse. Frisk og fruktig. Perfekt syre. En lang, tørr og fruktig ettersmak. Her er det mye eleganse for pengene. Passer best sammen med mange gode venner. Tross alt er det en magnumflaske. Meget bra kjøp. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.