Har du hørt om Te Awa Winery fra New Zealand? Ikke? Det hadde ikke jeg heller.

Det egentlige Maori navnet er  Te Awa o Te Atua. Oversatt betyr det Guds Elv og henviser til en underjordisk elv som går under vingården. Og det skal visst nok være elven som gir de fantastiske vinen fra Te Awa Winery.   Vingården fikk laget sin første vin i 1994.  Mens det i dag er en helt annen vinmaker på gården, nemlig Richard Painter. Egentlig har han hatt en litt spesiell vei til vinen. Først fikk han seg en Bachelor i geografi og etter det så var han daglig leder for nattklubben Bath St. Nightclub. Det var da han fikk interesse for vin. En interesse som tok ham til Lincoln University hvor han tok «Diploma in Winemaking and Viticulture.»

Etter en rekke år innen vinindustrien i Central Otago, Canterbury og Nelson, ble han mer og mer forelsket i druene Chardonnay og Pinot Noir. I stedet for å reise til Frankrike, som så mange andre gjør, dro han til Oregon i USA og endte opp med å jobbe for Owen Roe Winery og skjebnen, i følge Richard Painter, gjorde at han endte opp med å jobbe på deres anlegg Washington State. Og igjen ble han forelsket. Denne gangen i litt kraftigere viner laget på Cabernet Sauvignon, Merlot-blandinger og Syrah. Så det var denne forelskelsen som førte Richard Painter tilbake til New Zealand og Hawkes Bay og med druer fra Gimblett Gravels subregion som han mente produserte viner i verdensklasse. Så fra 2008 har han arbeidet i Hawkes Bay. Først som assisterende kjellermester, senere som kjellermester.

Left Field Hawkes Bay Syrah 2016. New Zealand, Hawke’s Bay, Central Hawke’s Bay. Pris kr. 177,90 Poeng 89/100

Drua er som navnet sier, Syrah. Mørkerød farge. Riktig god duft av bjørnebær, krydder og et lekkert hint av tre. Smaken har en god, frisk fylde. Lever flott opp til duften med sine mørke bær, krydder og fat. Godt balansert syre og sødme. En mild tannin. Ettersmaken er lang og god. Passer glimrende til lam.  En vin som minner litt om viner fra Rhône men er fullstendig sin egen. Løp og kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.