Portvin har vind i seilene fortiden. Og godt er det, for jeg elsker portvin.

Portvinen blir dyrket i Dourodalen. Vinstokkene står i terrasser ned skråninger av skifer og granitt. Noen av skråningene heller  opp til ca. 60°. Og jeg kan levende forestille meg hvilket helvete det er å høste druene. Men, så lenge skiferjordene gir de beste vinene, så vil plukking av druene fortsatt skje med håndkraft Maskinell plukking er fortsatt fullstendig umulig. Terrassene som dominerer den i dag, ble stort sett lagt på 1700-tallet, og naturlig nok etter 1755. Etterhvert, når man begynte å ta i bruk de høytliggende delene av skråningene, opplevde man at det ga de beste vinene. Først og fremst for det var mer skifer og kjølige netter.

Man kan bruke over hundre forskjellige druesorter til portvinsproduksjon. Men det er bare men fem typer som man egentlig bruker. Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz Touriga Francesa, og Touriga Nacional.

Portvin blir som sagt produsert i Douroregionen i Portugal. Det har vært dyrket vin i Douro-dalen siden tidenes morgen. I all fall siden romertiden og mest sannsynlig lenger enn det. Vinen ble transportert ned Douro-elven  som munner ut i Atlanterhavet ved byen Porto. Og derav navnet portvin.

Taylor’s 20 Years Old Tawny. Portugal, Douro. Pris kr. 550,- Poeng 88/100

Smakt tidligere- Druene er Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Roriz, Tinta Barroca. Vakker gyllen rødbrun farge. Frisk duft av nøtter, plommer og honning. Smaken har en helt fantastisk fylde, god frisk sødme. Lever riktig bra opp til duften. Elegant frukt. Bra syre og en lang mjuk ettersmak. En vin som kan brukes til dessert eller lange diskusjoner mørke høstkvelder. Forøvrig, visste du at man kan åpne en flaske portvin, drikke et glass, sette i korken og stille vinen i kjøleskapet og vente et halvt år før du smaker på den igjen? Dette er et riktig bra kjøp

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.