Jeg smakte to vidt forskjellige italienske vin. Det de har felles, er bra pris, men først og fremst super kvalitet.

Første vinen er rød og fra Castell’in Villa.

Castell’in Villa er ikke en hvilken som helst vingård i Chianti. Eieren, Coralia Pignatelli della Leonessa er heller ikke en hvilken som helst vingårdeier. Hun er intet mindre enn en gresk prinsesse som giftet seg inn i en italiensk adelsfamilie. Sammen med mannen tok hun i bruk familiens toscanske jaktslott og de omkringliggende åsene som vinmarker på 60-tallet. Etter at mannen døde på åttitallet har hun selv sittet i førersetet. Castell’in Villa regnes nå som en av topprodusentene i regionen.

Den andre gården er Cantina Collecapretta

Ved Spoleto sør i Umbria, like nord for Roma, ligger en liten grend romerne kalte Collecapretta som på norsk kan oversettes med Geitåsen. Siden 1100-tallet har familien Mattioli kultivert åssidene her. Vin har de laget de siste tre generasjonene og siden tidlig på 2000-tallet har Danilo Marcucci hjulpet til med å gjøre vinene tilgjengelige på markedet utover det lokale. Tidligere ble vinen kun solgt lokalt og ikke tappet på flasker.

Vinmarkene, som ligger på 5-600 moh., er plantet mellom 1930 og 2000 og er fordelt på fem av totalt åtte hektar. På resten kultiveres oliventrær, spelt og gamle kornsorter. Gjødsling foregår kun med kompost fra egne dyr. Alle vinene spontangjæres i åpne sementtanker uten temperaturkontroll eller tilsetning av svovel. Vinen modnes i flere forskjellige glassfiberbelagte sementbeholdere eller glassfibertanker som skal bidra til å uttrykke vinmarkene og druetypened sanne karakter.

Kilde Non Dos.

Castell’in Villa Chianti Classico 2018. Italia , Toscana , Chianti Classico. Pris kr. 259,90 Poeng:  90/100

Drua er Sangiovese. Mørkerød farge. En god duft av modne kirsebær med hint av krydder. En god frisk fylde på smak. Bra balansert syre og sødme. Samme kirsebær som i duften. God tannin. En tørr og god ettersmak. En vin til lam eller småvilt.  Meget bra kjøp.

Collecapretta Pigro delle Sorbe 2018. Italia , Umbria. Pris kr. 299,90 Poeng: 92/100.

Drua er Greco. Lys gyllen farge. God duft av stenfrukt og med hint av tørket frukt. Fruktig med god frisk smak. Lever opp til duften. Perfekt balansert. Nydelig ettersmak. En vin som passer til kos og krabbeklør. Masser av vin for pengene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.