Staatlicher Hofkeller Würzburg har eksistert siden 1128, grunnlagt av Würzburg-biskopen Embricho og er den eldst dokumenterte vingården i Tyskland som har vært i eie av regjerende kirkefyrster.

Og det helt frem til sekulariseringen i 1814 da den ble overtatt av den bayerske kronen og skiftet navn til «Königlich Bayerischer Hofkeller» Da kongehuset ble avskaffet 1918, overtok staten eiendommen og den skiftet navn til «Staatlicher Hofkeller Würzburg» Og det var ikke småtterier de overtok. 120 hektar spredd over hele Franken samt en enorm vinkjeller som er på 4557 m2. Ganger som går på kryss og tvers under Würzburger Residenz. Men det var ikke bare vinmarker og en fantastisk kjeller som Fristaten Bayern overtok, men også et helt fantastisk byggverk i form av Würzburger Residenz.

Würzburger Residenz

Residensen ble påbegynt under kirkefyrste Johann Philipp Franz von Schönborn i 1720. Han døde imidlertid allerede fire år senere uten å oppleve bygningen ferdigstilt. Oppdraget fikk den da 33-årige arkitekten Balthasar Neumann, som i 1744 under den første byggherrens bror, fyrstbiskop Friedrich Carl von Schönborn, fullførte slottet som råbygg.

Den fantastiske innvendige dekoren med fresker og stukkaturer ble utført av bl.a. Giovanni Battista Tiepolo (1752, trappehus med den største sammenhengende dekkfresko i verden, keisersal, slottskirke), Antonio Bossi (1749) og Johannes Zick (1750, havesal).

Den indre utførelsen hadde tre faser og begynte under Friedrich Carl. Under hans etterfølger Carl Philipp von Greiffenklau ble de berømte maleriene fullført. Med Greiffenklaus død gikk epoken kjent som Würzburg-rokokko til ende. Den videre utsmykning under Adam Friedrich von Seinsheim fulgte i Ludvig 16.-stil. Utførelsen av det såkalte Ingelheimzimmer fra 1776 i tidligklassisisme avsluttet en nesten 60-årig sammenhengende byggetid.

UNESCOs verdensarvliste

Som mange av de andre kulturbyggene Würzburg, ble slottet ble sterkt skadet i et britisk bombeangrep 16. mars 1945, og store deler av slottet ble helt ødelagt. Blant annet ble Glasskabinettet helt pulverisert. Med et fantastisk rekonstruksjonsarbeid har man siden klart å gjenskape det. Det samme gjelder resten av slottet som langt på vei fremstår i fordums prakt og alt var ferdig i 1981. Og det er kanskje derfor slottet og vinkjelleren står på UNESCOs verdensarvliste. Mye av finansieringen står vinen for. Og med en produksjon på cirka 820.000 flasker pr år, og det med vin av virkelig høy klasse, er det kanskje ikke så rart at finansieringen er ok.

To vin fra Staatlicher Hofkeller.

Staatlicher Hofkeller Randersackerer Marsberg Silvaner 2019. Tyskland, Franken. Pris kr. 217,- Poeng: 90/100

Drua er Silvaner. Den viktigste drua i Franken. Gulgrønn farge. Lekker duft av syrlige, grønne epler og sitrus. God fylde på smak med en flott fruktighet. Samme frukt som i duften og en veldig godt balansert syre og sødme. Elegant ettersmak. Passer til grillet kylling. En vin som er verdt alle pengene.

Staatlicher Hofkeller Silvaner Trocken 2020. Tyskland, Franken. Pris kr. 179,50 Poeng: 88/100

Drua er Silvaner. Duft av sitrus, epler og hint av blomster. Frisk, fruktig på smak. Samme epler som i duften. Krispig. Bra syre. Lang og fin ettersmak. Vin til kos, latter og sommer.

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.