Sprø svor og juleribbe.

Så er tiden inne for ribbe. Og den evige diskusjonen om sprø svor.

Egentlig er det ikke så veldig vanskelig. Iallfall ikke om man følger stegene i denne oppskriften her.

Ribbe til 8 personer.

Ribbe:
  • 4          kg        tynn ribbe
  • 6          ts         salt
  • 4          ts         nykvernet pepper
  • 5          dl         vann
Ribbe:

Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Gni ribba godt inn med salt og pepper, gjerne 1-3 dager før steking. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig.

Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena, blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å skjære opp svoren når ribba er halvfrossen.

Steking:

Sett stekeovnen på 230 °C. Legg ribba i langpanne med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner nemlig det smeltede fettet bort fra ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent stekeresultat.

Hell over vann og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett den foliekledde langpannen med ribba og vannet midt i den forvarmede ovnen i ca. 45 minutter. Nå blåser ribba seg litt opp, og svoren sprekker.

Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur ned til ca. 200 °C. Sett langpannen tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca.1 1/2 time for tynnribbe, 2 til 2 1/2 timer for familieribbe).

Sprø svor:

Ofte får ribba sprø svor av seg selv. Hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett langpannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grillfunksjon. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften setter seg og du får en saftig og god ribbe.

Server sammen med alt juletilbehør som du bare kan drømme om.

Godt Drikkes Drikkeforslag.

Selv bruker jeg juleøl og akevitt julaften. Skal man bruke vin til, så foretrekker jeg en tørr, tysk riesling. Om det skal være rødvin, så kan man bruke Matua Marlborough Pinot Noir 2014.

Kilde: Tine.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.