Det har vært dyrket vin i Sør-Afrika helt siden 2. September 1659.
Grunnen til man kan si den eksakte datoen, var at den dagen beskrev hollenderen Jan van Riebeeck hvordan man presset de første druene i Cape Town, i dagboken sin. Og siden spredde vindyrkingen seg til resten av Sør-Afrika.
Vinmonopolet satset…
Da Vinmonopolet satset på viner fra Swartland høsten 2015 ble det skrevet om revolusjon på polet. Nå er Sør-Afrika i ferd med å reise seg som vinland: Fra en trend med nedadgående salg og slagside av billigviner i kartong er det nå vekst i flaskesalget og særlig av de dyrere vinene.
Polets temalansering fra produsentsammenslutningen Swartland Independent i September 2015 har bidratt til et reelt kvalitetsløft. Vareutvalget er snudd på hodet sammenlignet med 2014, både i omfang og i kvalitet: Fra 14 listeførte viner i desember 2014 til 21 listeførte viner ved inngangen til 2017. Før var nær halvparten av listeførte viner i kartong, nå bare en tredjedel. Selv om det totale volumet av sørafrikansk vin ikke har økt med mer enn 8% siden satsningen startet, er dreiningen i salget interessant. Det er salget av de mellomdyre og dyre vinene som øker mest. For eksempel er salget av viner til over 150 kr flasken mer enn femdoblet i perioden.
Swartland Independent.
Og akkurat det med produsentsammenslutningen Swartland Independent, er viktig. Swartland Independent Producers, er en spennende gruppe vinprodusenter. Det de først og fremst har felles er et ønske å vise hva regionen er god for og at det ikke bare er i den «Gamle verden» man har terroir og regionalt særpreg. Medlemmene i SIP mener at også viner fra Swartland har slike egenskaper. De vil vise at selv om vinene kommer fra ulike kjellere og underområder, så har de en felles nerve, et slags DNA, som er særegent for Swartland. Og for å oppnå det, har de et sett felles regler eller retningslinjer som diskuteres hyppig og evalueres kontinuerlig av medlemmene. Og det viktigste punktet etter min mening, er punkt fire, som inneholder:
- Ikke er tilsatt gjær eller andre gjærrelaterte tilsetninger
- Ikke er syrejustert
- Ikke er tilsatt tannin
- Ikke blir kjemisk filtrert
- Ikke utsettes for kjemiske prosesser som endrer vinens sammensetning
Også punktet om druetyper finner jeg spennende:
Visse druesorter har vist seg spesielt godt egnet til å uttrykke særpreget i Swartland. En vin fra Swartland Independent må inneholde minst 90% av følgende druesorter:
- Rødvin: Syrah/shiraz, Mourvèdre, Grenache Noir, Carignan, Cinsaut, Tinta Barocca, Pinotage
- Hvitvin: Chenin Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier, Clairette Blanche, Palomino (Fransdruif/Vaalblaar), Semillon (Groendruif)
A.A. Badenhorst Family Wines
En av de som er riktig spennende, er vinhuset A.A. Badenhorst Family Wines som ble grunnlagt og drives av Andre Adrian Badenhorst. Adi blant venner. Adi er oppvokst på gård i en tid da det var flere hippier enn trafikklys og man fremdeles spiste friske grønnsaker mens man drakk cinsault. Som 13åring produserte han sin første vin, og etter endt skolegang bar det rett videre på ønologstudiet for å studere vinmaking. Etter å ha tilegnet seg kunnskap og erfaring ved å jobbe hos noen av de store som Chateau Angelus i Bordeaux og Alain Graillot i Rhône, reiste han tilbake til røttene sine for å produsere vin slik han var vokst opp med. Sammen med sin fetter Hein, fant de en forlatt vingård nær Paardebergfjellene i Swartland. Her produserer de vin på tradisjonell måte med utstrakt bruk av hele drueklaser, gjæring og modning på betong, gamle foudre og uten bruk av industriell gjær. Som stolt grunnlegger av Swartland Revolution og Swartland Independent, kan man trygt si at A.A. Badenhorst er en flott representant for vin fra den nye verdens underverden. Lokalt blir han og hans likesinnede kollegaer omtalt som ”The Swartland Rebells.” Eller for å si som en vinhandler sa, ”dette er den nye verdens, underverden.”
Kvalitetsløft
Dreiningen mot kvalitet er bra både for kunden og for de sørafrikanske vinprodusentene. Selv moderat økning i betalingsviljen hos konsumentene gjør at vinbøndene får mulighet til å vise mer av hva de er gode for. Takket være polets temasatsning har A.A. Badenhorst Family Wines fått vise hva de kan med sine dyrere viner. Nå tar de sats i mellomsegmentet med vinen ”the Curator” – og overbeviser også her.
Kunsten å velge ut
The Curator er en rødvin der Adi velger ut druer på tvers av vinmarker i Swartland. Prosessen med å samle og organisere de beste druen kaller han å kuratere, slik ordet brukes innen kunstens verden. Adi er kuratoren, den som velger ut, derav vinenes navn ”the Curator”. Vinmaking foregår på egen vingård. Drueblandingen er en harmoni av syrah, carignan og cinsault, der hver druesort spontangjæres for seg før de blandes og modner på sementtanker i ca 12 måneder.
Drikkevennlig
Vinen er laget for å være drikkevennlig, noe som betyr at den er silkemyk, aromatisk og fruktig. Den har lette peppertoner, god friskhet og smak av modne bær. Den vil passe til både lørdagskylling, pizza, lam og annet kjøtt, eller bare for seg selv.
Smaksnotater kommer Godt Drikke tilbake med.