Godt drikke har skrevet litt om Sør-afrikansk vin før. Denne gangen vil vi se på de beste vi har prøvd det siste halve året. Og vil man legge noen hundrelapper på en vin, ja da finnes det mye snadder å velge blant og som er vin i verdensklasse.


The Sadie Family

Man kommer ikke utenom The Sadie Family når man snakker om Sør-afrikansk vin. De holder til i Swartland regionen. Det er vinmakeren Eben Sadie som er vinkunstneren i The Sadie Family. Han er blitt beskrevet som en enfant terrible, Sør-Afrikas imagesførste sertifiserte vinkjendis. Av tilhengere blir han beskrevet som «en av de største og mest originale vinmakere på den sørlige halvkule» Og noe er det i det. For vinene hans er fantastiske. Og da spesielt hans Columella. Og det r ikke dårlig danset på de få årene han har hatt sin vingård.

Sadie Columella 2009

Hans Columella 2008 oppnådde 100 poeng i Decanter og jeg mener 2009 årgangen ikke ligger så langt etter. Fargen er dyp rubinrød med et fiolett skjær. Duften er mørke bær, mineraler av skifer. Smaken tenderer duften med sine mørke bær. Saftig og elegant med balansert syre. Mener den kan ligge noen år til for å nå fullt potensiale. Kanskje hele ti, femten år. Skal den nytes nå, så mener jeg sånn rent personlig at jeg nok ville ville jeg nok dekantere den og la den få mer luft. Og, vist, det er en fantastisk opplevelse. Kjøp og spar.

Hamilton Russell Vineyards

vineyards_winemaking1Når vi først snakker om vin i verdensklasse, ja, da kommer vi ikke utenom Hamilton Russell Vineyards. Hamilton Russell Vineyards, en av de sørligste vingårdene i Afrika og en av de som ligger nærmest sjøen. Nærmere bestem ved den vakre og kjølige dalenHemel-en-Aarde, like bak den gamle fiskerlandsbyen Hermanus.

Hamilton Russell Vineyrads bestemte seg tidlig for å produsere svært individuell Pinot noir og Chardonnay, som er ansett som den beste i Sør-Afrika, og blant de beste i verden.

Hamilton Russel Pinot Noir 2012

Fargen er dyp rubinrød. En innbydende duft av kirsebær, skogsbær og krydder og urter som løfter hele duftbilde. Smaken er elegant, nydelig saftig med nyanser av blomst, mineralske toner og en virkelig godt balansert syre. Vinen har en god lengde og et godt aldringspotensiale. Om vinen kom fra Frankrike, ville jeg si den hadde en virkelig Grand Cru kvalitet.

Hamilton Russell Chardonnay 2012

En fin gulgrønn farge. Duft av gule epler, fin honning og appelsinskall. Smaken er saftig, mineralsk, frukt, et snev av kalk og blomstre. Godt balansert og en riktig godt integrert eik. Har en god lengde. Godt lagringspotensial. En ekte løp og kjøp vin.

Mullineux

Vinmarkene ligger på Kasteelberg ved siden av Paardeberg. De har en lav avkastning på grunn av det tørre landet, men bushvinstokkene er er gamle nok til å ha sett noen vinmakere komme og gå. Gården eies av de to familien Kretzel og Stephan og drives av Paul Kretzel.

redMullineux Syrah 2012

Vinen har en dyp, dyp rød farge med skjær av det fiolette refleksjoner. Den gir et vakkert speil på glasset. Har en nydelig duft av skifer, røde bær med hint av moreller. Smaken følger duften med bær, skifer og krydder. Den har en god ettersmak. Foreløpig føles vinen ung. Men, med noen år på baken, kommer det til å bli en super højdare. Kjøp noen flasker nå og la den ligge.

Sequillo 2008

Middels grønngul farge. Fin nyanser i duften av moden frukt, aprikos, ananas og nydelige urter. Smaken er fyldig, elegant frukt, delikat sødme som motvirkes av en god syre. Har godt lagringspotensial.

 

2 KOMMENTARER

 1. Hei
  På en flyreise til Cuba fikk jeg servert en rødvin fra sør-Afrika som het The Elements. Er det mulighet å få denne i Norge

  • Hei,
   den eneste produsenten jeg kjenner til som produserer vin med navn elements, er Intellego som importeres av Unico Real Wines AS. Intellego fra Sør-Afrika har noen viner i Norge, men ingen som heter desidert The Elements. Men de har en glimrende vin som heter Intellego Syrah 2015. De har også en jeg smakte for en stund siden, som heter Elementes Chenin 2011, men den vet jeg ikke om er i Norge. Beklager at jeg ikke kan hjelpe deg mer enn det.
   Med vennlig hilsen
   Vidar.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.