Om sommeren kommer i år, og det gjør den jo, så er det de røde vinene fra Beaujolais som bør nytes. For er det en rødvin som går hånd i hånd med sommer, så er det disse.

Vinmarkene i Beaujolais ligger på varierende høyde fra 150-550 meter over havet og dekker et område på rundt 22.000 hektar. AOC Beaujolais ligger sør i appellasjonen og har et jordsmonn av kalk- og leirjord. Her lages det røde, fruktige viner som normalt drikkes unge. Litt lenger nord, ligger AOC Beaujolais Villages hvor jordsmonnet er mer granittholdig. På granittjord og skifer i Haut-Beaujolais ligger de ti Cruene, som hver og en har sin særegne karakter. Vinene herfra tåler fint tre til fem års lagring eller mer, avhengig av produsent, produksjonsmetode og årgang.

Jean Paul Brun Moulin a Vent 2013. 90 poeng.

Det er som denne vinen, en Beaujolais skal smake. Med en blålilla farge og en duft av sommer med blomster, urter og markjordbær. Smaken er en opplevelse. Og det skulle den også være når den får noe så sjeldent som 90 poeng. Starten er elegant. Som fløyel. Og akkurat som i duften, finner man igjen sommerblomstene. Og en hint av urter. Men også en nydelig fruktighet. Ettersmaken er nesten verd prisen i seg selv. Og den er nydelig og god. Om man kjøler denne vinen til sånn cirka 16 grader og nyter den sammen med fisk, ja da er livet og sommeren virkelig verd å leve. En ekte løp og kjøp vin.

Marcel Lapierre Beaujolais Morgon 2014 90 poeng

Jeg har aldri trodd at jeg skulle gi hele to viner 90 poeng på samme smaking. Men denne er vinen er også verd det. Denne var jeg så heldig å smake lett avkjølt. Sånn cirka 16 grader. Og hvilken opplevelse. Fargen er klar rød. Nydelige duft av røde bær og sommereng. Smaken er frisk og fruktig med elegant syre. Jo, det kan være elegant syre. Og man finner et aldri så lite hint av urter. Fin saftig ettersmak. Som jeg smakte denne vinen, ville den være utrolig perfekt til fisk. En ekte sommervin som er en ekte løp og kjøp vin.

Louis Jadot Beaujolais Villages 2012 88 poeng

En vin som er full av sommer. Nydelig klar, rød farge. Her er det ekte duft av sommer, med rips og barndommens blomstereng. Litt underlig at man så ofte assosierer til barndommen når man lukter noe godt. Smaken lever fint opp til duften, med bær som kirsebær, litt urter og en smak av sommer. Denne går glimrende sammen med lyst kjøtt. Mektig godt kjøp.

Villa Ponciago Beaujolais Villages 2012 87 poeng

En dyp rød farge med et lilla skjær. Duft av naboens kirsebærhage, urter og noe behagelig som jeg ikke helt klarer å definere. Smaken er tørr men frisk og fruktig, Fin syre. En behagelige ettersmak. Her er det mye vin for pengene og var det terningkast jeg delte ut i dag, så hadde det vært en klar sekser. Avkjølt så er den flott til fisk. Ellers, lyst kjøtt. Meget godt kjøp.

Brun Beaujolais L’Ancien Le Buissy 2013 85 poeng.

En til fra Jean Paul Brun. Og den lever ikke helt opp til den første vi smakte. Men, ikke dermed sagt at det er en dårlig vin. Heller tvert imot. Fargen er mørk rød. Nydelig duft av mørke bær og noe urter. Smaken lever virkelig godt opp til smaken med mørke bær og urter. Nydelig bløt på tungen og en virkelig god ettersmak. Om man i sommer skal fiske torsk og koke den i fjæra, så er dette vinen som jeg ville nyte til. Tror dette er en vin som vil bli bedre de neste to, tre årene, men det er et meget godt kjøp.

Duboeuf Moulin à Vent 2010 83 poeng.

Mørk , mørk rød på fargen. Nydelig duft av skogsbær blomster og urter. En god begynnelse på smaken med sin bløte lek på tungen. Oppleves fyldig men jeg er ikke så sikker på hva som skjer senere da det fyldige forsvinner. Grei ettersmak. Denne vinen bør drikkes sammen med mat og da primært kjøtt.

Duboeuf Beaujolais Village 2013 82 poeng

La meg si det først som sist. Dette var ikke vinen for meg. Og det kan like gjerne være meg som vinen. Fargen er rødlilla. Duft av banan, røde bær og kioskens godterier. Og jeg tror det er her det skjærer seg for meg. Men uansett, vinen er fyldig og fruktig på smak og en helt ok syre. Grei ettersmak. Men, dette er ikke vinen for meg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.