En av de store mytene, er at du blir fet av øl. Men rent faktisk stemmer det ikke.

En studie utført ved universitet i København, viser at den berømte ølmagen er en myte, og at det er godterier og inaktivitet som fører til økt omkrets av midjen.

Ølmage er en myte

– Folk som drikker mye øl er gjerne glad i mye og kaloririk mat. Derfor blir de fetere. Øl er mindre fetende enn vin og det riktige valget for dem som er redde for å legge på seg, sa Professor Arne Astrup ved Landbrukshøjskolen, Universitet i København til avisen Ekstra Bladet for noen år siden.

Også en britisk og tsjekkisk studie konkluderer med at det er: ”usannsynlig at midjefett og forhøyet kroppsvekt kan kobles til øldrikking”.
900 menn og 1 000 kvinner var med på undersøkelsen i Tsjekkia. De ble veid og målt og ble spurt om drikkevaner, hvor mye de drikker og hva, hvor mye de trener, hvor mye de spiser, hva de spiser, og om de røyker. På den måten kunne samtlige grunner for overvekt taes med i betraktning.
Forskerne fant blant annet ut at mennenes ølkonsum ikke kunne assosieres med Body Mass Index (BMI) – det fantes ingen link mellom overvekt og ølkonsum hos mennene. Det var heller ingen sammenheng mellom ølkonsum og midjefett (WHR) hos verken mennene eller kvinnene.
Forskerne fant også en såkalt invers assosiasjon mellom kvinnenes ølkonsum og kroppsvekt. Det tyder på at kvinner som drikker mye øl er tynne, mens kvinner som drikker lite øl er tykke. Forskerne fant ikke ut hva årsaken til dette kunne være.

Vin er mer fetende enn øl.  Faktum er at en øl om dagen kun utgjør 3,5 prosent av anbefalt daglig kaloriinntak. En desiliter øl inneholder bare 39 kalorier. Det er mindre enn lettmelk og langt mindre enn for eksempel rødvin.

Kaloritabeller

For et års tid siden, utførte Bryggeriforeningen en spørreundersøkelse om hvilket drikke nordmenn trodde inneholdt flest kalorier.

 • Brus med sukker
  Energidrikk
  Pils/bayer (4,7 vol. %)
  Rødvin
  Hvitvin
  Alkoholfritt øl
  Appelsinjuice
  Husholdningssaft, utblandet
  Helmelk
  Brus uten sukker
  Lettmelk
  Skummet melk

Spørreundersøkelse for Bryggeri- og drikkevareforeningen utført av YouGov i mars 2014

Den virkelige tabellen ser slik ut:

 • Rødvin (70 kalorier)
  Hvitvin (67 kalorier)
  Helmelk (66 kalorier)
  Energidrikk (58 kalorier)
  Lettmelk (46 kalorier)
  Appelsinjuice (43 kalorier)
  Husholdningssaft, utblandet (42 kalorier)
  Brus med sukker (40 kalorier)
  Pils/bayer 4,7 vol. % (39 kalorier)
  Skummet melk (33 kalorier)
  Alkoholfritt øl (18 kalorier)
  Brus uten sukker (0 kalorier)

Så er det ikke en øl som gjør deg feit, men alt det andre man stopper i seg ved siden av. Men uansett, alt i moderate mengder. Faktum gjenstår, for mye alkohol skader deg.

6 KOMMENTARER

 1. Nå er vel noe av poenget her at vi drikker mer øl enn vin (og andre ting) når vi først holder på. En halvliter pils inneholder således rundt 200 kalorier. Hvis jeg drikker to halvlitere og min kone en halv flaske vin (250 kalorier) så er det nok jeg som har fått i meg mest kalorier … Nå drikker jeg sjelden pils, men gjerne noe sterkere og da øker kaloriinnholdet omtrent i takt med alkoholinnholdet. Da blir mine to øl omtrent på nivå med en hel flaske vin. Så per enhet (1 dl) stemmer oversikten, men ikke helt i virkeligheten er jeg redd. Når det er sagt er jeg helt enig i at man må se på hva folk spiser til ølet, det er ikke veldig rart at mange tyskere har «ølmage» når man tar deres kosthold i betraktning.

 2. Nå må folk virkelig begynne med å slutte å kun se på kalorier!
  Øl inneholder mye karbohydrater som omdannes til sukker i kroppen, og sukker er mye mere fetende enn fett, i tillegg til at det er mye karbohydrater så får man jo også i seg en viss mengde kalorier, og når man får i seg mye karbohydrater velger kroppen å lagre kaloriene som fett, karbohydrater øker også blodsukkeret.
  Sukkersinnholdig brus er noe av det verste man kan få i seg (fordi det inneholder veldig store menger raffinert sukker, så store mengder at man må tilsette et hvis stoff for at man ikke skal kaste opp når man drikker sukkerinnholdig brus), så at det ligger helt på bunn sier litt om denne artikkelen.
  Slutt å feilinformer og lær deg litt om ernæring/kosthold, Mattilsynet og staten er forresten de siste du burde høre på når det kommer til kosthold, siden disse i stor grad også har feilinformert folk om kosthold.
  Mye av den maten jeg spiser inneholder ganske mye kalorier (spiser 7 måltider om dagen hvor jeg ofte får i meg fet fisk, nøtter, helmelk etc), men nesten ingen karbohydrater, og jeg har gått ned 26 kilo siden september i tillegg til at jeg har gått opp minst 6 kilo i muskler! (så har gått ned over 32 kilo i fett)

  • Så feil, fikk ikke med meg at det sto «brus uten sukker» i bunn, men sukker med brus hvis man skal regne ut ifra hvor fetende det er burde være på topp, eller nesten helt på topp.

   • Hadde vært veldig fint om man kunne slette eller redigere kommentarene sine slik at man faktisk kan rette opp i feil…

    • Hei. Jeg har dessverre ikke den muligheten. Men, om du vil noe skal slettes eller vil det skal redigeres, så kan jeg gå inn og gjøre det. Legg bare ut hva du vil endre, så skal jeg nok klippe og klistre 🙂
     Mvh
     Vidar

  • Hei Kristian.
   Jeg er ikke ute på å lære noen noe som helst. Jeg har publisert en studie, Du kan lese hele her: http://www.nature.com/index.html?file=%2Fejcn%2Fjournal%2Fv57%2Fn10%2Fabs%2F1601678a.html&dynoptions=doi1065078960
   Der finner du navn og mail til de som har utført studien.
   Jeg har en mat og drikkeblogg hvor jeg skriver om øl, vin og mat. Om noen vil bruke mine anbefalinger når det handler om drikke, fint. Om ikke, så er det greit det også. De oppskriftene jeg publiserer har ikke noe som helst med slanking, ernæring eller sunt kosthold å gjøre. Jeg publiserer kun det jeg liker selv. Også må det være opp til vær enkelt om det er noe de vil lage eller ikke.
   Med vennlig hilsen
   Vidar Pedersen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.