Smaksbombe til høstgryter og julemat

0

Appassimento Originale – nå også på Bag-in-Box

Av Kristin Alsvik

En mer storslått Bag-in-Box skal du lete lenge etter! Både innhold og innpakning av den amarone-lignende vinen Appassimento Originale passer perfekt til julemiddagen så vel som til en romantisk høstkveld foran peisen.

Appassimento Originale Vino Rosso ble lansert på Vinmonopolet på flaske i vår, og nå er den endelig kommet på Bag-in-Box. Mange nordmenn har lagt sin elsk på fyldige italienske rødviner som amarone og ripasso, og Appassimento Originale er en svært prisgunstig vin som er laget over samme lest. Vinen er harmonisk og rund, og den smaker og dufter mye av sødmefull frukt og mørke bær.

Appassimento i vinden

Viner som er laget på den såkalte appassimento-metoden har lenge vært populære i Sverige, men det er først det siste året at vi nordmenn også har fått øynene opp for disse intense og rike amarone-lignende vinene.

Mens det i 2011 ble solgt i underkant av 10 000 liter appassimento-vin i Norge, er situasjonen en helt annen bare to år senere. Fra januar til og med august i år solgte appassimento-viner til sammen over 605 000 liter, og selv om det fortsatt er fire måneder igjen av 2013 er dette allerede godt over dobbelt så mye som fjorårets totale appassimento-salg på 265 000 liter.

– Vi har bare sett begynnelsen på dette. Jeg er overbevist om at appassimento for alvor er i ferd med å ta av i Norge – ikke minst nå som vi har den kalde årstiden med innehygge, varme høstgryter og julefeiring foran oss. Appassimento-viner har en myk, fruktig og fyldig stil som passer til årstiden og appellerer til mange nordmenn, og det er vår Appassimento Originale Vino Rosso et skoleeksempel på. Vinen minner om amarone og har mye av den samme intense smaken og fylden, men Appassimento Originale får man i motsetning til amarone også på Bag-in-Box – til samme pris som det en flaske amarone gjerne koster, sier Geir Eikeland, som er gründer og daglig leder i Excellars.

Foto:Exellars-
Foto:Exellars-

Innholdet i Bag-in-Box-varianten er nøyaktig det samme som på flasken, og både vin og design er spesielt utviklet for det norske markedet.

– Både flasken og Bag-in-Box-en har et eksklusivt og storslått utseende, og det passer som hånd i hanske til den flotte vinen på innsiden. Appassimento Originale er en vin med mye smak, duft, fylde, frukt, farge og alkohol – med andre ord en vin for dem som vil ha mye av alt, sier Geir Eikeland.

Vinmaking med eldgamle metoder

”Hemmeligheten” bak den gode konsentrasjonen, den flotte fylden og den sødmefulle frukten i Appassimento Originale Vino Rosso er at vindruene har blitt tørket før pressing. Mens druene som brukes til amarone-produksjon tørkes etter innhøsting, har druene som brukes til denne vinen fått tørke inn mens de ennå henger på vinstokkene. Denne måten å lage vin på har røtter i eldgamle tradisjoner – man har antakeligvis laget vin på appassimento-metoden like lenge som man har laget vin av druer.

Druene som er brukt i Appassimento Originale har fått henge i den varme høstsolen helt til nesten halvparten av væskeinnholdet har fordampet, og det er dette som gir vinen dens karakteristiske og intense smak av moden og tørket frukt. Tørkeprosessen øker sukkerinnholdet og konsentrerer alle komponentene og aromastoffene i vindruene, og resultatet blir en fyldig og rik vin med god struktur.

Mindre vin – men bedre vin

Ordet «appassimento» er navnet på selve tørkeprosessen i metoden, og kan løselig oversettes med «innskrumping» – tap av friskhet og fasthet som følge av vannmangel. Og mens dette kan være negativt for planter generelt, er det positivt i forbindelse med vinproduksjon, ettersom det gir en kraftigere og mer smaksrik vin. Selve fargen på vinen blir også dypere og mer fortettet.

– Siden så mye av væskeinnholdet fordamper under tørkeprosessen, og man dermed lager vin på «rosiner», blir sluttresultatet mindre vin – men bedre vin, forteller Geir Eikeland.

Appassimento-metoden gir en balansert vin med bløte tanniner, og både smak og duft blir svært intens. Det er en arbeids- og kostnadskrevende måte å lage vin på, ikke minst fordi man får langt mindre vin når man skal lage den av tørkede druer.

– Appassimento Originale Vino Rosso er en eksklusiv vin med imponerende høy kvalitet til prisen. Mange nordmenn liker fyldige italienske viner som ripasso og amarone, og Appassimento Originale er et svært prisgunstig alternativ til disse. Den bør derfor være en opplagt makker til både kjøttgryter, julemiddager og annen høst- og vintermat i månedene som kommer – ikke minst fordi den nå også er tilgjengelig på Bag-in-Box, med alt det innebærer av praktiske fordeler, sier Geir Eikeland i Excellars.

Foto: Exellars.
Foto: Exellars.

Allsidig smaksbombe til høstmat og sofakos

Appassimento Originale har en dyp rubinrød farge med blåskjær, og den dufter intenst av plommer, kirsebær, rosiner og kandisert fiken med et hint av animalske toner. På smak finner vi mørk frukt og solmodne bær, og en lett eikelagring har gitt vinen et delikat anstrøk av krydder og vanilje. Vinen er fyldig og harmonisk med fin struktur, og den har en saftig og delikat munnfølelse med myke tanniner, god friskhet og en lang avslutning.

Appassimento Originale passer til nesten alle typer kjøtt, uansett om du har det i stekepannen, ovnsbaker det eller bruker det i smaksrike gryter. Vinen er altså en god match til både biff, stek, lam, vilt og svin, i tillegg til at den går ypperlig til smaksrike forretter, italienske klassikere som pizza og pasta, lettere retter med lyst kjøtt og modne harde oster.

Dette er med andre ord en svært allsidig vin som passer godt til det meste vi nordmenn liker å spise om høsten og vinteren. I tillegg gjør den fyldige og myke vinstilen, samt det flotte designet, at vinen også passer perfekt til sofakos eller en romantisk kjærestekveld foran peisen når det mørkner ute.

Appassimento Originale Vino Rosso er tilgjengelig på Bag-in-Box (3-liter) i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 424,90 kroner – fra før finnes den på flaske til 129,90 kroner.

Visste du at…

  • Rundt 60 prosent av all vin som selges på Vinmonopolet er tappet på Bag-in-Box
  • Vin på Bag-in-Box er svært populært i Norge og Sverige, men i Danmark utgjør denne typen vin bare seks prosent av det totale vinsalget
  • En Bag-in-Box er verdens mest miljøvennlige vinemballasje – det økologiske fotavtrykket til en Bag-in-Box er hele 75 prosent mindre enn en vinflaske
  • Oppbevar alltid Bag-in-Box-en kjølig – da holder den seg mye lenger, både i åpnet og uåpnet tilstand

Kilde: Pressemelding-

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.